Na hlavný obsah

Rok na ministerstve kultúry: Zrušenie RTVS, odvolávania a petície

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová urobila rázne zmeny a dlhodobo čelí kritike.

Rok na ministerstve kultúry: Zrušenie RTVS, odvolávania a petície
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

O máloktorom rezorte bolo za posledný rok počuť toľko, ako o ministerstve kultúry. Koncom októbra 2023 sa jeho riadenia ujala nominantka koaličnej SNS Martina Šimkovičová. Vo funkcii stihla urobila rozsiahle personálne zmeny v erbových inštitúciách aj legislatívne úpravy viacerých zákonov.

Za odstúpenie šéfky rezortu vznikli dve petície, podpísalo sa pod ne takmer 190-tisíc ľudí, proti jej pôsobeniu vznikla iniciatíva Kultúrny štrajk. Ministerka všetku kritiku odmieta a má plnú podporu predsedu SNS Andreja Danka aj premiéra Roberta Fica.

Pri príležitosti prvého výročia vlády sa pozrieme na výsledky a fungovanie ministerstva kultúry.

Martina Šimkovičová (SNS) sa ujala úradu s predsavzatím, že bude spájať. „Úlohou rezortu kultúry nebude možno názorová zhoda, ale principiálna zhoda. Kultúra slovenského ľudu má byť slovenská. Slovenská a žiadna iná,“ vyhlásila krátko po voľbách v roku 2023.

Rezort pod novým vedením presadil viacero zmien. Zlúčenie Kunsthalle s národnou galériou, zmeny v dotačných fondoch aj zánik verejnoprávnej RTVS a vznik novej STVR.

Rozhodnutia sprevádzala kritika zo strany odbornej verejnosti. Zmeny vo verejnoprávnych médiách boli podľa vtedajšej prezidentky Zuzany Čaputovej účelové.

„Neexistuje žiadny reálny dôvod na zrušenie RTVS, okrem jediného, a to je snaha o jej politické ovládnutie,“ reagovala vtedy Zuzana Čaputová.

Ministerstvo to odmieta s tým, že dôvodom bola, podľa nich, neobjektívnosť verejnoprávnych médii. Nová rada, ktorá má zvoliť aj budúceho generálneho riaditeľa, doteraz nie je funkčná.

Početné odvolávania

Martina Šimkovičová aj odvolávala. O funkciu prišli riaditelia takmer všetkých čelných ustanovizní – Bibiany, Národnej knižnice, divadla, galérie aj múzea. Rezort ako dôvod uvádzal zväčša manažérske zlyhania. Bývalá riaditeľka SNG Alexandra Kusá v tom vidí jasný zámer.

„Ja si myslím, že ten dôvod je jasný – že my nie sme kompatibilní,“ uviedla Kusá. Ministerstvo kultúry si stojí za odvolaním riaditeľov.

„My teraz vykonávame veľmi seriózny audit, aby sme zistili, ktoré organizácie majú akú výkonnosť, ktorí konkrétni zamestnanci sú kompatibilní s tým, akým spôsobom má slovenská kultúra nasledovať v najbližších desaťročiach,“ ozrejmil vedúci služobného úradu Lukáš Machala (SNS).

Ministerka čelila viacerým petíciám, výzve Kultúrny štrajk aj protestom. „Nečakala som, že niečo, čo tisíce ľudí roky budovali, sa dá za jeden rok dostať do takého rozvratu, chaosu a zmaru,“ zhodnotila poslankyňa Zora Jaurová (PS).

Martina Šimkovičová má dlhodobú podporu predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD). Na zmenu v čele rezortu nevidí žiadny dôvod.

„Musíte si na to zvyknúť, že je to ministerka Slovenskej národnej strany. Jednoducho to nie je ministerka Progresívneho Slovenska a plní program. Plná podpora pani ministerke,“ vyhlásil Fico.

Opozícia sa v máji pokúsila Martinu Šimkovičovú neúspešne odvolať v parlamente. Avizuje, že sa o to pokúsi znovu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál