Na hlavný obsah

Hubárska sezóna priniesla zvýšený počet prípadov otravy. Prvé príznaky sa neoplatí podceňovať

Otravu hubami sprevádzajú mnohé príznaky.

Hubárska sezóna priniesla zvýšený počet prípadov otravy. Prvé príznaky sa neoplatí podceňovať
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Hubárska sezóna je v plnom prúde, čo pocítila aj nemocnica v Košiciach. Pribúdajú prípady intoxikácie hubami. Len za posledné dva týždne v univerzitnej nemocnici hospitalizovali viac ako desať pacientov, ktorí sa otrávili.

„Pozor dávame na to, aké huby zbierame. V prvom rade zbierame len to, čo vieme jednoznačne identifikovať. Nezbierame huby, ktorými si nie sme istí alebo ktoré nepoznáme,“ upozorňuje zástupkyňa prednostu IV. internej kliniky Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice Lucia Kizeková.

Podľa Kizekovej treba dávať pozor aj na staré plodnice, ktoré môžu podliehať hnilobným procesom, či na mladé, ktoré ešte nevieme identifikovať.

Aké sú príznaky otravy hubami a čo robiť, ak sme zjedli jedovatú hubu, ozrejmila v relácii Správy zástupkyňa prednostu košickej nemocnice Lucie Kizeková:

„Pri skladovaní húb dávame pozor na to, ako ich skladujeme a neskladujeme ich príliš dlho. Ak hubu konzumujeme, dostatočne ju tepelne upravíme,“ radí Kizeková. Konzumáciu húb, ktorými si nie sme istí, neodporúča deťom mladším ako desať rokov, tehotným a dojčiacim ženám.

Príznaky otravy závisia od druhu a množstva huby, ale aj od nášho veku a celkovej zdravotnej kondície. „Najčastejšie sa vyskytujú gastrointestinálne príznaky, čiže pocity nevoľnosti, zvracanie, hnačky,“ informuje zástupkyňa prednostu nemocnice.

„Niektoré druhy húb môžu vyvolať neurotoxické príznaky, ako je nadmerné slinenie alebo suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca,“ dodáva s tým, že niektoré huby môžu vyvolať halucinogénne efekty.

Ak ide napríklad o smrteľne jedovatú muchotrávku zelenú, je dôležité navštíviť okamžite lekára. Po prvej fáze tráviacich príznakov môže nastať aj niekoľkodňové obdobie, počas ktorého príznaky nemáme, upozorňuje Kizeková.

„Po tejto falošne pozitívnej rekonvalescencii však nastáva letálne smrteľné zlyhanie pečene, ktoré pokiaľ neskončí transplantáciou pečene, môže skončiť smrťou pacienta,“ dodáva.

V košickej nemocnici prijali pacientov, ktorí skonzumovali napríklad strmuľky, bedličku páchnucu a niektoré typy pečiarok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko