Na hlavný obsah

Minister vnútra M. Šutaj Eštok avizoval vznik vyšetrovacieho tímu na prešetrenie riadenia pandémie

Zakladá ho Úrad boja proti organizovanej kriminalite.

Minister vnútra M. Šutaj Eštok avizoval vznik vyšetrovacieho tímu na prešetrenie riadenia pandémie
Zľava policajný prezident Ľubomír Solák a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Úrad boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) zakladá vyšetrovací tím, ktorý by mal prešetriť reakciu štátu na pandémiu ochorenia COVID-19.

Na tlačovej konferencii to v pondelok (21. 10.) vyhlásil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Tím by sa mal podľa ministra venovať najmä štyrom okruhom vyšetrovania. Prvým by malo byť prideľovanie verejných zdrojov na zriadenie mobilných odberových miest.

Podľa ministra bolo netransparentné a k štátnym príspevkom sa dostali najmä ľudia blízki k osobám, ktoré peniaze prideľovali.

„Tu sa počas obdobia pandémie tieto zákazky na jedno testovacie miesto, ktoré, veľmi dobre viete, že sa financovalo niekde na úrovni 30-tisíc eur mesačne, prideľovali podľa všetkého bez akýchkoľvek kritérií. Tento vyšetrovací tím preverí toto prideľovanie financií z daní nás všetkých,“ vyhlásil minister.

Predražené nákupy zdravotníckeho materiálu

Policajný tím by sa mal zaoberať aj preskúmaním podľa ministra predražených nákupov zdravotníckeho materiálu. Šutaj Eštok si myslí, že verejná kontrola a transparentné súťaženie dodávateľov počas vyhláseného núdzového stavu neexistovali.

Ako minister uviedol, tím by mal preveriť aj nákup vakcín. V spojitosti s tým spomenul šéf rezortu vnútra nákup očkovacích látok Sputnik V z Ruskej federácie či nevyužité dávky vakcín.

„Štvrtým, a z môjho pohľadu najviac kľúčovým bodom, ktorý bude musieť tento vyšetrovací tím prešetriť, je 20-tisíc mŕtvych,“ dodal Šutaj Eštok. Ich rodinám treba dať odpovede na to, kto politicky a trestnoprávne môže za smrť ich blízkych.

Policajný prezident odôvodnil vznik vyšetrovacieho tímu množstvom úkonov, ktoré treba vykonať v už začatých konaniach.

„To vyšetrovanie sa začalo ešte minulého roku, začala ho generálna prokuratúra. Národná kriminálna agentúra sa v tomto roku pripojila v inej oblasti. Teraz sa rozhodlo, že to musíme rozšíriť,“ vyhlásil Solák a dodal, že vyšetrovanie sa nezačalo nedávno a proces „dlhodobo beží“.

Minister vnútra očakáva, že iné inštitúcie budú s políciou spolupracovať. Podľa neho by tak mal urobiť aj splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Z vyjadrenia ministra však vyplýva, že v tíme priamo pôsobiť nebude.

Téme sa v Správach venovala aj redaktorka Slovenskej televízie Andrea Škutová:

Matovič obviňuje vládu Roberta Fica

Minister vnútra pripisuje vinu vláde Igora Matoviča, ktorá vládla v rokoch pandémie. Oni však hovoria, že na vine je vláda Roberta Fica (Smer-SD), ktorá bola v tom čase v opozícií.

„Za akékoľvek zbytočné úmrtia môžu tí, ktorí v čase, kedy mali vyzývať svojich voličov, aby si chránili svoje zdravie – zjapali po námestiach plných starých ľudí ‚Rúška dole!‘,“ napísal Igor Matovič (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) na sociálnej sieti.

Bývalý minister vnútra Roman Mikulec (hnutie Slovensko) zároveň hovorí, že zdravotníctvo od čias vlády Roberta Fica nebolo absolútne pripravené na pandémiu.

„Nech vyšetrujú to, prečo Peter Pellegrini a jemu podobní nedodržiavali pravidlá, ktoré boli vydané pre všetkých občanov a išiel si kupovať oblek v dobe zákazu. Sme absolútne pripravení na súčinnosť a budem veľmi rád, keď vyšetrovateľom budem môcť porozprávať o tom, ako sa rozhodovalo na krízových štáboch, lebo o tom rozhodovali odborníci, aké opatrenia sa budú prijímať,“ uviedol Mikulec.

Kedy budú známe výsledky vyšetrovania, zatiaľ ministerstvo vnútra ani polícia nevedia odhadnúť. Podľa slov policajného prezidenta je totiž rozsah vyšetrovania veľmi veľký.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko