Na hlavný obsah

Vedci z Nitry sa snažia zachrániť slovenské konské plemeno, ktorému hrozí zánik

Žrebcov aj kobýl z roka na rok ubúda.

Vedci z Nitry sa snažia zachrániť slovenské konské plemeno, ktorému hrozí zánik
Slovenský športový pony. Foto: STVR

Pred rokmi bežne slúžil na športový výcvik detí a mládeže, dnes je už raritou. Konskému plemenu slovenský športový pony hrozí zánik.

Žrebcov aj kobýl z roka na rok ubúda a rastie riziko, že do budúcnosti nebudú zvieratá, ktoré by na svet priviedli potomstvo. Zvrátiť situáciu sa snažia vedci z Nitry, a to prostredníctvom uchovania vzoriek v génovej banke.

Jeden z mála chovov, kde ešte možno slovenského športového ponyho nájsť, pôsobí pri Novom Meste nad Váhom.

„Je to vyšľachtené z našich pôvodných koní, teda v našich podmienkach prosperujúci. Nemusí sa aklimatizovať, je to vhodné pre deti. Tvrdý odolný kôň, ktorý vo svete športu ukáže, že slovenský koník je dobrý, nemusí to byť len ten import zo zahraničia,“ vysvetlil spolumajiteľ chovu pri Novom Mesta nad Váhom Vít Kohutič.

Jeho počet v chovoch však klesá. Ešte v roku 2018 sme u nás mali asi 80 plemenných kobýl a trinásť žrebcov. Dnes sú čísla výrazne nižšie.

„Sme v posledných rokoch na hranici ťažkej udržateľnosti, máme jedného až dvoch žrebcov. Celkovo sa na Slovensku pohybuje tých 60 až 80 kobýl, ktoré majú schopnosť reprodukcie,“ priblížil predseda Zväzu chovateľov koní a dekan Fakulty agrobiológie a potravinových zdrojov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre Marko Halo.

Uchovávaniu genetických vzoriek slovenského konského plemena sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Vyše 100 inseminačných dávok

Aj preto sa odborníci rozhodli uchovať genetické vzorky slovenského ponyho. Odbery prebehli na SPU, samotné vzorky sa nachádzajú v génovej banke v Nitre. Genetické vzorky sa uchovávajú v nádobách, a to pri teplote mínus 196 stupňov Celzia.

„Čo inseminačná dávka, to potenciál jedno žriebä. Nejakých 100 až 119 inseminačných dávok sa nachádza už v kontajneri s označením génová rezerva. Tieto budú slúžiť, pokiaľ bude záujem zo strany chovateľov,“ povedal vedúci Génovej banky Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra Výskumného ústavu živočíšnej výroby Peter Chrenek.

„Keby sa náhodou niečo tým žrebcom niečo stalo, tak máme zachovanú jednu líniu, ktorú následne môžeme po niekoľkých desiatkach rokov využiť na plemenitbu a môžeme byť s ním úspešný,“ uviedol Marko Halo.

„Malo by to pokračovať a hlavne to, že máme niečo slovenského, že nedovezieme a máme to. Bola by ho škoda,“ povedal Vít Kohutič.

Na Slovensku chováme sedem plemien koní, ktoré sú ohrozené zánikom. Najohrozenejším nateraz zostáva práve slovenský športový pony.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny