Na hlavný obsah

Autentické zábery zo zákulisia prezidentského úradu Zuzany Čaputovej prináša nový dokument

Film vznikol v koprodukcii Slovenskej televízie a rozhlasu.

Autentické zábery zo zákulisia prezidentského úradu Zuzany Čaputovej prináša nový dokument
Bývalá prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Do kín prichádza film Prezidentka. Zachytáva kľúčové politické rozhodnutia aj osobné boje Zuzany Čaputovej. Pohľad do jej života sprostredkuje režisér Marek Šulík. Časozberný dokument vznikol v koprodukcii Slovenskej televízie a rozhlasu (STVR).

Politička, matka a dcéra zároveň. Na päť rokov sa stala prvou slovenskou prezidentkou a piatou hlavou samostatnej Slovenskej republiky. Dňa 30. marca 2019 spolu s ňou do Prezidentského paláca vstúpil aj filmový štáb na čele s Marekom Šulíkom.

„Snažili sme sa byť veľmi blízko pani prezidentke v zmysle nejakého pochopenia a empatie toho prežívania. Tú hranicu svojho súkromia určovala ona,“ vysvetlil režisér filmu Marek Šulík.

„Autentickosť udalo to, že išlo o reportážne nakrúcanie. Nemáte možnosť tých ľudí zastaviť, opakovať, meniť. Oni sa musia rozprávať tak, ako sa rozprávajú, pretože ide o riadenie štátu. A to je pozitívum. Musíte mať trpezlivosť, aby ste zachytili niečo, čo potom sa vám javí ako významné,“ dodal.

Novému filmu o živote a výkone prezidentskej funkcie Zuzany Čaputovej sa v Správach venovala redaktorka Andrea Šuvadová:

Ľudský a otvorený prístup vo svete politiky

Film Prezidentka prináša autentické zábery zo zákulisia prezidentského úradu, kde sa Zuzana Čaputová snaží zachovať si ľudský a otvorený prístup v prevažne mužskom svete politiky.

„Mám pocit, že sa mu podarilo zachytiť ako Zuzana Čaputová premýšľa o živote ako človek. Jednak aj ako uvažuje o úlohe prezidenta v tom našom ústavnom systéme, zároveň zachytáva aj tie intímne chvíle rodiny a veci, ktoré nemá bežný divák možnosť vidieť,“ uviedol šéfdramaturg Dokumentárnej a vzdelávacej tvorby STVR Ondrej Starinský.

„Tá sila toho jej posolstva je obrovská. Myslím si, že sa prenesie aj na divákov. V mnohom je tak inšpiratívny človek, že si myslím, že sa nebude tvoriť nejaká hranica medzi ľuďmi, ktorí ju obdivujú. Osloví aj ľudí, ktorí ju nevolili,“ povedala producentka filmu Prezidentka Barbara Janišová Feglová.

„So Zuzanou Čaputovou sme mali dohodu, že ona musí film odobriť. Je nešťastné, že sa sústredíme na tú drámu. Že je tam viac nenávisti. Ona robila veľa pozitívnych vecí počas výkonu funkcie a bola by rada, keby zostali zachované. Ale pozitívom je tá veľkorysosť. Dokázala akceptovať ten môj pohľad na jej mandát,“ vysvetlil režisér Šulík.

Film bude mať slovenskú premiéru na festivale Jeden svet. Do slovenských kín zamieri koncom októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko