Na hlavný obsah

Lacným turistickým prenájmom v Budapešti zrejme odzvoní. Vláde sa nepáči ich vplyv na ceny bývania

Zmeniť by sa mal ich počet a pribudne aj vyššia daň.

Lacným turistickým prenájmom v Budapešti zrejme odzvoní. Vláde sa nepáči ich vplyv na ceny bývania
Airbnb v Budapešti sú v hľadáčiku maďarského ministerstva hospodárstva. Foto: Unsplash

Krátkodobé prenajímanie bytov turistom, všeobecne známe ako airbnb, je v Budapešti v centre pozornosti ministerstva hospodárstva.

To chce totiž počet týchto bytov výrazne zmeniť, napríklad aj zvýšením daní o sto percent. Airbnb sa totiž podpísalo pod rapídne zvyšovaním cien bytov i podnájmov. Ekonomický portál Portfolio uvádza niektoré zaujímavé údaje o tom to odvetví.

V Budapešti je už viac ubytovacích kapacít v airbnb ako v hoteloch, povedal pre portál Portfolio predstaviteľ maďarskej turistickej agentúry.

V roku 2023 vzrástli miesta v súkromných a iných kapacitách, kde sa prijímali turisti o 32 percent. Budapešť mala koncom minulého roka 13-tisíc takýchto bytov na krátkodobé prenajímanie. Znamená to 26-tisíc izieb a 58-tisíc miest na spanie.

Tri štvrtiny airbnb sa sústreďujú v štyroch centrálnych obvodoch Budapešti, tam je teda masovosť najciteľnejšia. V týchto kapacitách sa ubytujú ľudia typicky bez stravovania. Priemerne minul jeden hosť v airbnb 13-tisíc forintov (približne 32 eur), kým v hoteli to bolo trikrát toľko.

Celkovo počas pobytu v Budapešti minuli hostia v hoteloch v priemere 95-tisíc forintov (približne 238 eur). Klienti v airbnb pritom minuli necelú polovicu tejto sumy, dodal portál Portfolio.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet