Na hlavný obsah

Vzali niekomu život, napriek tomu si užívajú slobodu. Na dva takéto prípady sme sa pozreli bližšie

Pozreli sme sa na prípady, v ktorých podozriví zostali na slobode.

Vzali niekomu život, napriek tomu si užívajú slobodu. Na dva takéto prípady sme sa pozreli bližšie
Zľava obvinený z vraždy Cynthie Simsik Juraj Csiffáry a neprávoplatne odsúdený za vraždu Iriny Marian Výborný. Foto: STVR

Zobrať niekomu život je ten najťažší zločin, za ktorý hrozí najprísnejší trest. Zarážajúce je, ak podozriví z vraždy chodia veselo po slobode.

V nedávnom prípade z Veľkého Medera, v ktorom je bývalý daňový kriminalista obvinený z vraždy družky, už policajná inšpekcia preveruje, kto pochybil. V inom prípade je podnikateľ z Revúcej neprávoplatne odsúdený na 25 rokov za vraždu expartnerky. Kým rodina sa nevie so smrťou blízkej zmieriť, muž si užíva slobodu.

Prípad Cynthie Simsik

Kedysi úspešná hádzanárka 31-ročná Cynthia Simsik žila vo Veľkom Mederi s partnerom a dvomi deťmi. V stredu 17. júla 2024 sa po nej zľahla zem.

„Rozprával som sa s ňou v stredu. Bol som v Štúrove a mali sme jeden 22-sekundový hovor. Položila telefón a odvtedy som ju nevidel. Keď som prišiel domov, asi po 10 minútach som si prečítal správy, kde bolo napísane, že ona už ďalej nevládze, že so sebou skoncuje. To bolo posledné, čo som od nej vedel,“ povedal v júli pre Startitup otec obete Tibor Simsik.

Cynthiin otec sa rozhodol za dcérou ísť. V dome ho privítal jej vtedajší partner Juraj Csiffáry. Ten tvrdil, že nevie, kde Cynthia je. Nasledoval aj nepríjemný rozhovor.

„Povedal, že nevie, kde je Cynthia. Tak mi tam začal vykrikovať, že moja dcéra je taká-onaká. Hovoril mi tam nejaké veci, ktoré sa mi nepáčili. Hovoril, že asi išla na tréning a vtedy sme sa rozhodli, že deti zoberieme do jednej dediny a pôjdeme ju hľadať. Najprv sme išli na políciu zahlásiť, že sa stratila,“ priblížil pre Startitup Tibor Simsik.

Obvinený z vraždy Cynthie a zároveň jej expartner Juraj Csiffáry s hádzanárkou žil päť rokov. Pripustil, že mali problémy. „Ako v každej rodine, všade sú problémy, aj u nás boli. Ale okrem toho, myslím si, že sme všetko vyriešili tak, ako bolo treba,“ uviedol.

Nečakané priznanie

Rodina, príbuzní, ale aj ľudia hľadali Cynthiu po celom meste, prešli i neďaleký les. To ešte netušili, čo sa stane v nedeľu 21. júla podvečer, teda päť dní po jej zmiznutí. Vtedy Cynthiin partner prišiel na políciu do Dunajskej Stredy s tým, že vie, kde je jej telo.

„O 6.00 h mi volal vyšetrovateľ z Dunajskej Stredy, že má pre mňa zlú správu. Na šiesty deň našli moju dcérku. Keď som sa opýtal, že kde ju našli, tak v dome, že jej partner, s ktorým žila, tvrdil, že sa obesila,“ priblížil Tibor Simsik.

Bývalého daňového kriminalistu zatkli, obvinili z vraždy a trnavský okresný súd ho 26. júla poslal do väzby. Dôvodom boli obavy, že bude ovplyvňovať svedkov a taktiež pokračovať v trestnej činnosti.

Údajného vraha prepustili

O dva týždne na to sa z vraždy obvinený Juraj Csiffáry, dostal na slobodu. Pustil ho sudca krajského súdu, ktorý však nemal na výber. Dôvody, prečo tak urobil, sú zarážajúce.

„V zmysle uznesenia Krajského súdu v Trnave zo dňa 8.8.2024 v prípade obvineného J.C. nebola dodržaná 48-hodinová lehota od jeho faktického zadržania do podania návrhu na jeho vzatie do väzby,“ informovala hovorkyňa Krajského súdu v Trnave Jana Kondákorová.

Okresný sudca, ktorý ho do väzby poslal, pracoval s informáciou zo spisu, že Juraja zatkli  v pondelok 22 júla. Neskôr vyšlo najavo, že Juraj Ciffáry mal putá na rukách už o zhruba 15 hodín skôr, teda v nedeľu podvečer, kedy sa sám prihlásil na polícii.

„Je to nedôslednosťou buď polície alebo dozorujúceho prokurátora, ktorý vtedy zrejme mal službu, že si neoveril správne čas zadržania,“ vysvetlila advokátka a bývalá prokurátorka Generálnej prokuratúry SR Eva Mišíková.

„Sudca nemal inú možnosť, ako obvineného z vraždy prepustiť na slobodu,“ povedal riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Trnave Ján Pažický. Ako pokračoval, nebola dodržaná zákonom stanovená lehota na predloženie návrhu na väzbu.

Bývalý vyšetrovateľ NAKA a právnik Július Šaray hovorí o babráctve. „Nie sú obsadené miesta policajtami, ktorí majú skúsenosti a znalosti. Z toho vyplýva v súčasnej dobe aj značné nedostatky pri vyšetrovaniach konkrétnych prípadov,“ uviedol.

Skutočnosti prešetruje inšpekcia

„Zistené skutočnosti v postupe príslušníkov PZ krajský prokurátor v Trnave odstúpil na ďalšie konanie Úradu inšpekčnej služby, kde bolo začaté trestné stíhanie vo veci nezákonného postupu príslušníkov PZ Dunajská Streda,“ informoval hovorca Krajskej prokuratúry v Trnave Mojmír Huna.

„Stále prebiehajú procesné úkony, zatiaľ ešte neboli dokončené všetky plánované výsluchy, sú potrebné závery zo znaleckých výsledkov z oblasti telekomunikácií,“ uviedla hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby MV SR Andrea Dobiášová.

Podľa krajského policajného riaditeľa v Trnave Pažického majú byť zákonné lehoty „základnou policajnou mantrou“. Chybu v postupe vníma veľmi negatívne, no verí, že nekonali úmyselne. Verím tomu, že to nebol úmysel, že to bolo v dobrom, snažili sa dostať páchateľa tam, kde patrí, za mreže,“ dodal.

Csiffáry vinu odmieta

Juraj Csiffáry naďalej svoju vinu odmieta. „Ja som jej neublížil, ja som svoju družku, svojej družke nikdy neublížil a to som aj vypovedal, to je všetko,“ povedal.

Podľa vyšetrovateľa partnerku udusil lanom, na ktorom ju nechal visieť. Následne so zámerom zastrieť spáchanie skutku lano odrezal, telo zabalil do rôznych vakov, viackrát s ním manipuloval a to na viacerých miestach. Obvinený sa bráni tým, že Cynthiu obesenú našiel a spanikáril. Telo zvesil a nevie si vysvetliť, prečo ho zabalil a prekladal na rôzne miesta.

„Ja som bol na dvore vtedy, keď bola vo vodomernej šachte pod pieskoviskom, asi päť metrov odo mňa. Vtedy zahral tú rolu, že nevie, kde je, čiže v podstate robil zo mňa vola,“ povedal otec zavraždenej.

Zatajovanie a zatĺkanie

Obvinený sa k dôvodom, prečo telo prenášal po dome, vyjadriť odmietal. Argumentoval prebiehajúcim vyšetrovaním. Eva Mišíková má tiež teóriu. „Či to neurobil preto, aby získal nejaký čas na zbavenie sa mŕtvoly a potom za okolnosti, ktorých teda ťažko špekulovať, sa sám rozhodol, že pôjde na políciu,“ povedala.

Obhajca Csiffáryho tvrdí, že budú žiadať o vyšetrenie psychiatrom. „Chceli by sme doplniť aj tú otázku, že či je, ako on sa choval potom, keď teda zistil, čo sa stalo, primerané, neprimerané,“ povedal Ján Foltán.

Csiffáry mal telo zvesiť, zabaliť do fólie a premiestňovať ho. To komentoval slovami, „nech to vysvetlí znalec“.

„Tu tvrdia, že niečo konal, čiže je tam to zavinenie, ale keď lekár povie, že bez cudzieho zavinenia, bez toho, že by tam boli nejaké znaky či už bránenia sa nejakým spôsobom, tak to tam zistené nebolo,“ pokračoval Foltán.

„Keď zamlčal pred otcom zavraždenej, že nežije a treba ju hľadať, tak toto svedčí o tom, že klamal, i keď ako obvinený potom môže klamať. Ale na druhej strane je to dôvod, ktorým ja mu neverím, že by v budúcnosti nemohol nejak inak mariť objasňovanie skutočnosti dôležitých pre trestné stíhanie,“ uviedla Mišíková.

Obvinený z vraždy tak naďalej vinu popiera. Odmieta tiež, že by ušiel. „Prečo by som ušiel, keď som nič neurobil,“ uzavrel.

Prípad Iriny z Revúcej

Písal sa 15. júl 2022, 43-ročná Irina nasadla do svojho auta a vyrazila do Revúcej. „Zavolala mi a povedala, ‚mami, keď neprídem domov o 10 minút, volaj na políciu‘. To boli jej posledné slová, ktoré ona povedala,“ povedala jej matka Ľudmila Ostapčuková.

„Ja to ani neviem teraz, určiť to slovo, že čo sa so mnou dialo, ale ja som počula tie sirény. Tak ja som už utekala na ulicu, ja som vedela, že každú chvíľu má prísť a už potom neviem, nepamätám. Ja som nerátala s tým, že už nežije,“ spomínala pani Ostapčuková.

Išlo o čelnú zrážku dvoch áut. V jednom z nich sedel vinník nehody, bývalý partner Iriny. Prípad najskôr vyšetrovali ako dopravnú nehodu s usmrtením. Zvrat prišiel o päť mesiacov neskôr.

„Bolo vznesené obvinenie pre obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy práve bývalému partnerovi poškodenej Marianovi Výbornému. Nešlo o nehodu, ale vopred premyslené konanie konkrétnej osoby,“ informoval dozorový prokurátor prípadu Daniel Lipšic.

Mariana síce zadržali, no sudca ho do väzby neposlal. Počas celého vyšetrovania bol teda na slobode. Podnikateľovi hrozilo doživotie. Špecializovaný súd mu vymeral 25 rokov. Výborný hovoril o tragickej dopravnej nehode.

Mal mať motív

Motívom mala byť pomsta za to, že po rozchode Irina predala dom, ktorý získala darovacou zmluvou práve od Mariana.

„Určite som sa s ňou chcel stretnúť. Ja som už vedel v utorok, že čo vlastne spravila, ale nechal som to všetko si to v pokoji rozmyslieť, nechal som to na právnika. Videl som, že je tam iskrička, že by sa to mohlo nejako súdne vyriešiť,“ povedal neprávoplatne odsúdený za vraždu Iriny.

„Ako podpísala kúpno-predajnú zmluvu v piatok, čiže týždeň pred smrťou, on sa to dozvedel a už vtedy začali útoky,“ uviedla matka Iriny Ľudmila Ostapčuková.

„Zastal som na parkovisku pred Breznom, vystúpil som z auta a išla taká kolóna áut a medzi nimi jej Seat a som jej ukazoval, že nech zastane. No, ale na to som dostal len úsmev a vztýčený prostredník, čo bolo jej bežné vyjadrovanie. Tak som sa naštval, vo mne fakt kypela žlč,“ povedal Výborný.

Prenasledovanie a zrážka

„Vozidlo obžalovaného prenasledovalo vozidlo poškodenej, pretože telefonovala svojim známym,“ uviedol Lipšic.

„Pred Muráňom som ju obehol znovu. Tam je taká tiahla rovinka. Hovorím, počkám si ju pred Revúcou. Ale už ma dosť naháňal čas, hovorím, ja už pálim preč, kašlem na to. Videl som niekde dákych päť-šesť áut. Posledné auto som zbadal Seat. Tak som chytil telefón, zapadol, ako som ho vyťahoval, tak vlastne potom bola len šupa,“ opísal Výborný.

Lipšic hovorí o inej verzii príbehu. „Plynulo prešiel do protismeru. Vozidlo ešte aj vyrovnal a vrazil do tej časti vozidla poškodenej, kde sedela ako vodička,“ povedal dozorový prokurátor.

Stále na slobode

Od prvostupňového súdu uplynie 30. novembra rok a neprávoplatne odsúdený vrah je stále na slobode. Zúčastňuje sa dokonca rôznych podujatí. Matka zavraždenej hovorí o „ďalšom pľuvanci do tváre všetkých slovenských občanov“.

Daniel Lipšic v odvolaní navrhuje pre odsúdeného doživotný trest. Na istú formu jeho kontroly, kým je na slobode, zatiaľ neexistuje zákonný dôvod, vysvetlil dozorový prokurátor prípadu.

„Ak viete, že tam je problematická osoba podozrivá a nevenujete sa operatívne tej osobe, no tak to je zase pochybenie na úkor toho celého,“ myslí si právnik Július Šaray.

„Asi treba zaviesť naspäť smrť za smrť. Taká špina nezaslúži dýchať ten istý vzduch, čo dýcham ja, pozerať na slnko, pozerať na mesiac,“ myslí si matka zavraždenej Iriny.

„Ja to ľudsky chápem. Na strane druhej, v tomto musíme rešpektovať platný právny stav, kľúčové bude rozhodnutie odvolacieho sudu,“ podotkol Lipšic.

„Konania na Najvyššom súde sa zúčastním. Ja len dúfam, že bude priestor aj na normálne názory a fakty. V prvom rade sa chcem hlboko ospravedlniť Markusovi a mojej rodine, pretože tí touto tragédiou, ktorá sa stala, trpia najviac,“ povedal neprávoplatne odsúdený Marian Výborný.

„Dá sa vylúčiť, že tento obžalovaný neskopíruje scenár, mali sme tu prípady tých najťažších zločinov a pred odvolacím súdom sa stratili. Určite by som to komentovať nechcel. Vychádzam z toho, že zúčastňoval sa aj úkonov prípravného konania aj hlavného pojednávania. Aj napriek tomu. Áno, ale to ja komentovať naozaj nemôžem,“ dodal Lipšic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko