Na hlavný obsah

Ukrajina dostane pôžičku vo výške 35 miliárd eur, schválili to europoslanci

Peniaze môže použiť napríklad na rekonštrukciu.

Ukrajina dostane pôžičku vo výške 35 miliárd eur, schválili to europoslanci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS/Martin Baumann

Europoslanci schválili poskytnutie pôžičky Ukrajine vo výške až 35 miliárd eur. Splátky majú hradiť výnosy zo zmrazeného ruského štátneho majetku. Ukrajina, ktorá sa tretím rokom bráni ruskej invázii, podľa materiálov Európskej komisie bude môcť použiť peniaze na pokrytie okamžitých potrieb aj na rekonštrukciu.

Pomoc je súčasťou dohody krajín skupiny G7 o poskytnutí Ukrajine až 50 miliárd dolárov prostredníctvom pôžičiek krytých výnosmi zo zmrazeného ruského majetku.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová označila schválenie nového mechanizmu finančnej pomoci, ktorého súčasťou je aj pôžička, za historický moment. Za návrh zdvihlo ruky 518 europoslancov, proti bolo 56; hlasovania sa zdržalo 61 zákonodarcov. „Za“ hlasovali slovenskí europoslanci zo strán KDH, Progresívne Slovensko a Sme rodina. „Proti“ boli europoslanci za strany Smer-SD, Hlas-SD a Republika.

Návrh ešte musia schváliť členské štáty, pričom toto rozhodnutie nemusí byť jednomyseľné. Podľa zdrojov ČTK sa tak stane v najbližších dňoch, do konca októbra. Európska komisia pripraví memorandum s Ukrajinou, ktoré umožní čerpanie peňazí. Očakáva sa, že prvé peniaze z novej pomoci dostane Kyjev ku koncu tohto roka či na začiatku roka budúceho.

Splácať ju budú ruské majetky

Pôžičku majú splácať výnosy zo zmrazeného ruského štátneho majetku. V EÚ ide o zhruba 210 miliárd eur, výnos podľa komisie každoročne predstavuje štyri až päť miliárd eur. Niektoré zdroje uvádzajú výnos v rozsahu dvoch až troch miliárd eur.

„To znamená, že Rusko zaplatí za škody spôsobené vojnou na Ukrajine,“ povedal o mechanizme počas dopoludňajšej rozpravy eurokomisár Didier Reynders.

Podľa údajov Európskej komisie z konca septembra EÚ a členské štáty vyčlenili na pomoc Ukrajine 101 miliárd eur, z ktorých 43,5 miliardy bolo určených na vojenské výdavky. Ďalších 17 miliárd eur EÚ a členské štáty vyčlenili na pomoc ukrajinským utečencom.

Skupina krajín G7 sa v júni dohodla pomôcť Ukrajine 50 miliardami dolárov. Pôžičky majú byť kryté výnosmi zmrazeného ruského štátneho majetku. Dohoda predpokladá využitie výnosov z tohto majetku bez toho, aby bol jednotlivými krajinami konfiškovaný, čo vyvolávalo právne otázky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet