Na hlavný obsah

Nový železničný grafikon na rok 2025: Trať Bratislava-Košice s viacerými novinkami, IC vlaky sa rušia

Vlaky tam budú premávať v hodinových intervaloch.

Nový železničný grafikon na rok 2025: Trať Bratislava-Košice s viacerými novinkami, IC vlaky sa rušia
Minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD) predstavil železničný grafikon na rok 2025. Foto: TASR/Jakub Kotian/Koláž STVR

Medzi Košicami a Bratislavou bude od roku 2025 chodiť 16 vlakov typu expres v hodinových intervaloch, oznámil minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smer-SD). Sľubuje si od toho menej preplnené vlaky. Ako informoval v utorok (22. 10.), doteraz na tejto trati premávalo 11 vlakov, a to sedem expresov a štyri vlaky InterCity (IC).

Ako upozornil generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa, pôjde dokopy o 32 vlakov. Šestnásť v jednom aj v druhom smere. Od zmien očakáva aj skrátenie prestupových časov.

Šéf rezortu Ráž upozornil, že v týchto typoch vlakov sa zachovajú doteraz existujúce zľavy, ako aj možnosť bezplatného cestovania pre seniorov aj študentov.

Novému grafikonu sa v Správach venovala redaktorka Andrea Škutová:

V ranných a večerných hodinách zavedú zrýchlený pár expresov. Z Bratislavy budú odchádzať o 5.30 h a o 15.30 h, z Košíc rovnako o 5.30 h, popoludní o 17.30 h. Namiesto pôvodných 17 zastávok tieto štyri vlaky obslúžia len 10 staníc. Budú tiež povinne miestenkové s kapacitou 550 miest. Ráž pripomenul, že doterajšie IC vlaky premávali s kapacitou 260 miest.

Helexa sľubuje 1 800 vlakov denne

Helexa upozornil, že grafikon nekončí len na úrovni trate Bratislava-Košice. „Pridávame rádovo ďalších viac ako 60 párov vlakov. Celkovo budeme vypravovať viac ako 1 800 vlakov denne, posilňujeme trate Galanta-Trnava, Senica-Kúty, Zvolen-Banská Bystrica. Predlžujeme regionálny expres z Nitry až do Bratislavy, ako priame spojenie,“ povedal.

Ďalšie zmeny sa dotknú tratí Košice-Prešov-Lipany, Košice-Poprad a Trenčín-Žilina. Pribudne aj nový medzinárodný spoj medzi mestom Púchov a českou obcou Horní Lideč. „Posilňujeme taktiež Žilinu-Liptovský Mikuláš,“ dodal Helexa.

Pozrite si TK ministra dopravy Jozefa Ráža a generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Petra Helexu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika