Na hlavný obsah

Košická mestská časť Krásna sa chce osamostatniť a stať sa obcou. Politológ upozorňuje, že sa im to nemusí oplatiť

Názory obyvateľov sa líšia.

Košická mestská časť Krásna sa chce osamostatniť a stať sa obcou. Politológ upozorňuje, že sa im to nemusí oplatiť
Košická mestská časť Krásna. Foto: STVR

Košická mestská časť Krásna sa chce osamostatniť. Tvrdí, že ako obec by hospodárila s väčším rozpočtom a efektívnejšie. V najbližšom čase chce zistiť, akú veľkú podporu od obyvateľov návrh má. Politológ radí krok dobre zvážiť.

Tvrdia, že spojením s mestom viac strácajú, ako získavajú. Argumentujú počtom obyvateľov podobnými obcami v okolí, ktoré majú rozpočty o milióny eur vyššie.

„Investície v posledných rokoch, odkedy to môžem ja zodpovedne prehlásiť, nakoľko pracujem v štruktúrach mestskej časti, sú naozaj minimálne,“ uviedol prednosta MÚ Košice – Krásna Patrik Ivanišin.

„Mňa sa to dotklo, pretože po 20 rokoch sme práve v Krásnej postavili najmodernejší domov sociálnych služieb, riešime tam množstvo vecí,“ vyhlásil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Mestská časť vyčíta mestu nezáujem vo viacerých oblastiach. Spomína napríklad obchvat Krásnej či hlavný dopravný ťah cez mestskú časť. „Dlhodobo je to vec, ktorá sa z rôznych dôvodov v Košiciach nerieši a nie sú s tým spokojní občania,“ tvrdí Ivanišin.

Osamostatneniu košickej mestskej časti sa v Správach z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

Názory obyvateľov sa líšia

Názory obyvateľov na osamostatnenie sa líšia. Iniciatíva v Krásnej vznikla aj pre snahu znížiť počet mestských častí ich zlučovaním.

„Nepáči sa nám to, že niekto od stola nediskutuje o tom, ako zefektívniť samosprávu, ale len strieľa – sedem mestských častí, deväť mestských častí,“ upozorňuje Ivanišin.

„V Košiciach musíme vyriešiť problém mestských častí. No a platí stará veta, že kapry si rybník vypustiť nechcú,“ reagoval Polaček.

Podľa politológa by si mali Krásňančania poriadne spočítať, či sa im tento krok v budúcnosti oplatí.

„Pokiaľ tomu nie je prispôsobená aj lokálna ekonomika, že tam nemajú naozaj väčších ekonomických hráčov, ktorí budú štedrými prispievateľmi do komunálneho rozpočtu, tak by som bol veľmi skeptický v tom, že tá obec naozaj bude prospievať viac ako v tom súčasnom stave,“ skonštatoval politológ z Trenčianskej univerzity A. Dubčeka Miroslav Řádek.

Politológ dopĺňa, že takéto zmeny si musia prepočítať nielen na strane príjmov, ale aj na strane výdavkov. V najbližšom čase chcú v Krásnej vytvoriť petíciu a zistiť tak, či osamostatnenie chce väčšina obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny