Na hlavný obsah

Slovenské väznice majú nedostatky, upozorňuje verejný ochranca práv. Problémový je priebeh návštev či právo na hygienu

Róbert Dobrovodský priblížil situáciu v slovenských väzniciach.

Slovenské väznice majú nedostatky, upozorňuje verejný ochranca práv. Problémový je priebeh návštev či právo na hygienu
Ilustračná snímka - náhľad do izbe slovenskej väznice. Foto: STVR

Vo Veľkej Británii prepustia 1 100 väzňov. Ide o súčasť snahy britskej vlády znížiť preplnenosť väzníc. V polovici septembra už opustilo väznice predčasne približne 1 700 ľudí po odpykaní polovice trestu.

Ak sa počet väzňov nezníži, môže to spôsobiť kolaps justičného systému. Ako je to na Slovensku a aké podmienky majú väzni v slovenských väzniciach sme priblížili s verejným ochrancom práv Róbertom Dobrovodským.

Len nedávno sa riešilo, že kontaktné návštevy v slovenských väzniciach neprebiehajú v súlade so zákonom o výkone trestu odňatia slobody, ani v súlade s dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Výhrady k priebehu návštev mal aj verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

Pozrite si celý rozhovor s verejným ochrancom práv Róbertom Dobrovodským o súčasnom stave slovenských väzníc, o ktorých hovoril v relácii Aktuálne :24:

„Dlhodobo chodíme po väzniciach a s kolegami upozorňujeme vedenie, že platí medzinárodný záväzok, že človek, ak je vo väzení, neznamená, že stráca väzbu s rodinou, s deťmi,“ približuje Dobrovodský.

Verejný ochranca práv potvrdil, že v niektorých väzniciach ich odporúčania akceptovali a zrušili napríklad miestnosti, kde je plexisklo či prekážka, ktorá zabraňovala kontaktu s návštevou.

„Žiaľ, sú aj ústavy na výkon trestu, kde dané odporúčania nerešpektovali. Nedávno na to aj doplatila Slovenská republika, lebo Ústavný súd priznal odsúdenému pánovi, ktorý mal za ekonomickú trestnú činnosť trest 11 rokov, ujmu 6 000 eur,“ ozrejmuje Dobrovodský.

Znižovanie veľkosti životnej plochy

Odsúdení sa na verejného ochrancu práv obracajú napríklad s kvalitou stravy či dostupnosť zdravotnej starostlivosti. Často sa sťažujú aj na to, že nie vždy sú dodržané medzinárodné štandardy o veľkosti životnej plochy.

„Európsky výbor na zabránenie mučenia, hovorí, že aspoň štyri metre štvorcové by mal mať človek na život. U nás vo výkone trestu zákon hovorí o tri a pol metri štvorcového, pri väzbe sa to zmenilo na štyri,“ hovorí Dobrovodský.

V praxi však ochranca dostáva sťažnosť, že „riaditeľ využije oprávnenie, že mimoriadne rozhodne o znížení minimálneho životného priestoru“. To znamená, že znižujú priestor, aby mali viac kapacít.

Verejný ochranca práv pripomína, že rozhodnutie o znižovaní plochy by mal riaditeľ väznice stále preskúmavať. Dôležité je zároveň aj právo osprchovať sa. Súčasná kvóta hovorí, že sprchovať sa môžu len dvakrát v týždni.

„Nabádam väzenský systém, aby zvýšili túto kvótu,“ informuje Dobrovodský. Právo na základnú hygienu sa javí ako problém aj v celách predbežného zadržania.

„Budúci týždeň budem mať tlačovú konferenciu špeciálne venovanú našim zisteniam, kde sme si prešli všetky určené priestory, cely policajného zaistenia. Budeme mať veľa odporúčaní. Môžem prezradiť, že večer niekedy pred deviatou sme namerali 30,9 stupňov. To hraničilo s krutým neľudským zaobchádzaním,“ avizuje Dobrovodský a spomína prípad, ktorý sa stal v auguste.

Potvrdil tiež, že policajti odnímajú z bezpečnostných dôvodov dioptrické okuliare.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko