Na hlavný obsah

Jedno z najväčších chovných stredísk začína s výlovom: Na štedrovečernom stole však tieto kapry neskončia

Mnohé obchodné reťazce sa rozhodli nepredávať živých kaprov.

Jedno z najväčších chovných stredísk začína s výlovom: Na štedrovečernom stole však tieto kapry neskončia
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Na Iňačovských rybníkoch pri Michalovciach lovia kapry. Rybníky patria k najväčším chovným strediskám na Slovensku. Väčšina ulovených rýb však na našich štedrovečerných stoloch neskončí.

Na Slovensku sa mnohé obchodné reťazce od minulého roka z etických dôvodov rozhodli nepredávať živých kaprov. Preto väčšina ulovených kaprov poputuje rybárskym združeniam.

„Táto ryba bude slúžiť na zarybnenie pre Slovenský rybársky zväz a malá časť pôjde na vianočný predaj. Reťazce boli ovplyvnené mimovládnymi organizáciami, ale samozrejme, ryba sa bude dať kúpiť na Vianoce v niektorých supermarketoch, ktoré tomu nepodľahli a aj u chovateľov rýb,“ priblížil majiteľ rybničnej sústavy Martin Vaľo.

S výlovom kaprov začali začiatkom októbra. Počas utorkového (22. 10.) rána rybári lovili trojročné kapry s váhou dva a pol až tri kilogramy. „Momentálne máme zatiaľ na aute 400 kíl, ale vie to byť aj v tonách,“ hovorí rybár Matúč Timko.

V minulom roku produkciu rýb potrápilo najmä extrémne suché počasie a dravé vtáctvo. Tento rok sa zatiaľ zdá byť priaznivejší.

Výlovu kaprov sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Lucia Benetínová:

„V lete bolo na jednej strane veľmi horúco, na druhej strane aj dostatočne veľa zrážok. Aj tu je čím ďalej, tým viac rybožravého vtáctva, to nám znižuje množstvo vyprodukovaných rýb,“ upozorňuje Vaľo.

Konzumácia rýb je z hľadiska zdravej výživy mimoriadne dôležitá pre zdravie. Konzumovať by sme ich mali aspoň dvakrát týždenne.

„Obsahujú veľmi veľa dobrých látok, napríklad omega 3 mastné kyseliny. Zároveň obsahujú vitamín D, vápnik a ich hlavnou nutričnou zložkou sú bielkoviny, ktoré sú pre telo potrebné skrz tvorby silnej imunity,“ skonštatovala výživová poradkyňa Erika Malá. Výlov kaprov na Iňačovských rybníkoch ukončia v polovici novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny