Na hlavný obsah

Ochránia vtáky a prispejú k rozvoju regiónu: Na Považí vymenia storočné elektrické vedenie

Na montáž odkloňovačov používajú drony.

Ochránia vtáky a prispejú k rozvoju regiónu: Na Považí vymenia storočné elektrické vedenie
Výmena elektrického vedenia na Považí. Foto: STVR

Elektrikári vymieňajú vedenie medzi Považskou Bystricou a Hričovom. Storočné stožiare nahradili novými. Zvýši sa tak prenosová kapacita, čo umožní rozvoj priemyslu v regióne. Na vedenie nainštalovali stovky odkloňovačov letu vtákov. Majú zabrániť kolíziám a úmrtiu operencov.

Vtáky si neraz vedenie nevšimli a to pre ne končilo fatálne. K zvýšeniu ich bezpečnosti má pomôcť inštalácia reflexných prvkov na vedenie. Pri Považskej Teplej sme pri tejto činnosti zastihli dvoch mužov. Dronom inštalujú na vedenie špeciálne odkloňovače. Odobrili ich ornitológovia.

Výmene elektrického vedenia medzi Považskou Bystricou a Hričovom sa v reportáži v Správach venovala redaktorka Dominika Kusá:

„Je to vymodelované za pomoci 3D techniky. Plašič tam presne zapadne, ako sa dotkne drona, sa zacvakne. Momentálne to vešiame 10 metrov na preskačku na každé lano,“ priblížil pilot dronov Adam Ševčík.

Zviditeľňovacie prvky na 110 kV vedení zabezpečia zvýraznenie línie vedenia. „Vtáctvo ho vie nadletieť, podletieť alebo sa mu vyhnúť,“ pokračoval vedúci envirotímu Stredoslovenskej distribučnej spoločnosti Damián Dičák.

Drony majú výhody

Denne ich dokážu zavesiť aj 250. Úseky vyberajú na základe podkladov od ochranárov. Dron na záchranu vtáctva je u nás len jeden. O jeho služby majú záujem aj v zahraničí.

„Chodíme po celom svete, nedávno sme s vrátili z Grécka, niečo sme mali vo Francúzsku. Niečo sa plánuje v Nórsku. Výhody, že to vešiame pomocou dronov sú tie, že nemusíme vypínať elektrické vedenie, poškodzovať prírodu,“ vysvetlil Ševčík.

Dron v blízkosti vedenia ohrozený nie je. „Tým, že nie je uzemnený o zem, je ten dron v poriadku,“ podotkol Ševčík.

Komplexná rekonštrukcia vedenia veľmi vysokého napätia na Hornom Považí stojí takmer deväť miliónov eur. Stĺpy vymieňajú aj pomocou helikoptéry. Damián Dičák skonštatoval, že vedenie zrekonštruovať potrebovali. Staré stožiare mali totiž sto rokov.

„Vymenili sme zemné lano za nové kombinované, sú tam aj optické vlákna, tam môžeme prenášať informácie. Keďže je stále nárast nových firiem, väčší odber, elektrická energia ide dopredu,“ dodal vedúci montér Jaroslav Lučan. Rekonštrukčné práce na vedení by mali dokončiť do konca októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika