Na hlavný obsah

Od historicky najlepšieho strelca k prezidentovi SZĽH: “Tichý zabijak“ Miroslav Šatan oslavuje životné jubileum

Je jediným slovenským hráčom, ktorý získal všetky štyri medaily z MS.

Od historicky najlepšieho strelca k prezidentovi SZĽH: “Tichý zabijak“ Miroslav Šatan oslavuje životné jubileum
Na snímke bývalý hokejista a súčasný prezident SZĽH Miroslav Šatan. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bývalý slovenský hokejový reprezentant, držiteľ štyroch medailí z majstrovstiev sveta a s 86 gólmi historicky najlepší strelec v reprezentačnom drese Miroslav Šatan v utorok (22. 10.) oslavuje 50. narodeniny.

Odchovanec Topoľčian vletel do seniorského hokeja ako kométa. Mal iba 19 rokov, keď sa stal na olympijských hrách v Lillehammeri 1994 s deviatimi gólmi najlepším strelcom turnaja. Trenčianskej Dukle pomohol k prvému slovenskému titulu ako najlepší strelec extraligy a pobral sa za more.

V Edmontone sa mu nedarilo, ale po výmene do Buffala začal potvrdzovať svoj inštinkt kanoniera a vyslúžil si prezývku Tichý zabijak.

Najvýznamnejším životným udalostiam Miroslava Šatana sa v relácii Góly – body – sekundy venoval redaktor Martin Pohanič:

Prvý pokus o zisk Stanleyho pohára v roku 1999 mu nevyšiel, ale o desať rokov v drese Pittsburghu dvihol nad hlavu slávnu trofej. Slovensko reprezentoval na 14 šampionátoch a štyroch olympiádach.

Bol dlhoročným kapitánom reprezentácie, ktorú v roku 2002 v Göteborgu priviedol k titulu majstra sveta. Je jediným hráčom, ktorý získal všetky štyri medaily

Okrem zlata má aj dve striebra a jeden bronz. Kariéru ukončil pred desiatimi rokmi a od roku 2019 je prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja.

V otcových stopách pokračuje aj jeho syn Miroslav. Osemnásťročný útočník bol tento rok v júni najvyššie zo Slovákov vo finálnom preddraftovom rebríčku Centrálneho skautského úradu (CSS).

Urastený, 201 cm vysoký center figuroval medzi korčuliarmi pôsobiacimi v Európe na 51. priečke. Miroslav Šatan st. má s manželkou Ingrid ešte aj dcéru Viktóriu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport