Na hlavný obsah

Poslanci rokovali o zvyšovaní minimálnej mzdy. Opozícia vidí v zákone medzery

Hlasovať budú v stredu.

Poslanci rokovali o zvyšovaní minimálnej mzdy. Opozícia vidí v zákone medzery
Ilustračná snímka. Foto: TASR


Poslanci NR SR v utorok (22. 10.) v parlamente rokovali aj o zákone o minimálnej mzde. Predložil ho minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD).

Ten navrhoval, aby sa minimálna mzda od roku 2026 počítala ako 60 percent priemernej mzdy na Slovensku. To by znamenalo, že od roku 2026 by bola minimálna mzda vo výške 920 eur a od roku 2027 vo výške 1 000 eur.

Pri tomto zákone bol najskôr rozkol medzi ministrom práce a predsedom Slovenskej národnej strany Andrejom Dankom. SNS chcela, aby sa okrem minimálnej mzdy zvyšovali aj minimálne dôchodky.

Nakoniec sa však, podľa informácií STVR, v pondelok (21. 10.) na koaličnej rade dohodli, že tento zákon podporia všetky tri koaličné strany. O minimálnych dôchodkoch by sa mohlo diskutovať v nasledujúcich mesiacoch.

Výhrady k zákonu o minimálnej mzde prišli aj z radov opozície. Poslankyňa Zora Jaurová (PS) označila za nedostatok novely to, že nárast minimálnej mzdy sa nepremietne do rastu tabuľkových platov štátnych zamestnancov.

Opozícia preto navrhuje, aby tabuľkové platy týchto zamestnancov nemohli byť nižšie ako minimálna mzda. Predseda poslaneckého klubu Smeru-SD Ján Richter, konštatoval, že keďže bolo k zákonu podaných niekoľko pozmeňovacích návrhov, tak si to všetko nechá prejsť hlavou. Hlasovať sa bude v stredu (23. 10.) o 11.00 h.

Diskusii o minimálnych mzdách sa v Správach venovala redaktorka Natália Dvoranová:

Kritika opozície

„V kontexte minimálnej mzdy je trošku tragédia, že 9,1 percenta ľudí, ktorí pracujú a robia za minimálnu mzdu, sú pod hranicou chudoby. To nemôžeme pripustiť. Na Slovensku musíme urobiť všetko preto, aby sa oplatilo pracovať. Vtedy sa oplatí pracovať aj tým ľuďom, ktorí nemajú vyššie vzdelanie a možno žijú aj niekde v osadách. Keď si budú vedieť porovnať ten rozdiel, čo znamená príspevok a čo znamená minimálna mzda. Tam musí byť jasný a vysoký rozdiel,“ vyhlásil Richter.

„Minimálna mzda je niečo, čo nevyrieši problémy Slovenska. Nebudeme hlasovať za tento návrh zákona. Som presvedčený, že to prináša ďalšie povinnosti a problémy pre podnikateľov, ktorí sú aj tak ťažko skúšaní konsolidačným balíčkom,“ uviedol poslanec Marián Viskupič (SaS).

„Pokiaľ to podporíte, dámy a páni, možno to podporí aj OĽANO nakoniec, lebo to podporili v prvom čítaní, tak potom to získa naozaj širokú ústavnú väčšinu,“ vyzval poslancov v pléne parlamentu minister Tomáš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika