Na hlavný obsah

Iracký premiér oznámil smrť vodcu Islamského štátu pri protiteroristickej operácii

"V Iraku nie je miesto pre teroristov," povedal.

Iracký premiér oznámil smrť vodcu Islamského štátu pri protiteroristickej operácii
Ozbrojení muži z militantnej organizácie Islamský štát. Foto: SITA/AP

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání v utorok (22. 10.) oznámil, že pri protiteroristickej operácii bol zabitý vodca a ďalší ôsmi vysokopostavení členovia skupiny Islamský štát (IS) v Iraku. TASR informuje podľa agentúry AP.

„V Iraku nie je miesto pre teroristov. Budeme ich prenasledovať až do ich úkrytov a zlikvidujeme ich,“ vyhlásil Šijá Súdání. Podľa neho prišiel pri akcii o život vodca tamojšieho IS Džásim Mazrúí, známy tiež ako Abú Abdal Kádir.

Pri protiteroristickom zásahu v severnej časti krajiny utrpeli zranenia aj dvaja americkí vojaci, ktorých hospitalizovali v stabilizovanom stave v nemocnici. Americkí predstavitelia uviedli, že zásah bol zameraný na popredných členov teroristickej skupiny. Smrť vodcu tamojšieho IS však bezprostredne nepotvrdili.

Spojené štáty a Irak sa pritom len predošlý mesiac dohodli na pláne stiahnutia koaličných síl pod vedením USA, ktoré ešte zostali v Iraku. Podľa dohody americkí vojaci do budúceho roka opustia niektoré základne, ktoré po dve desiatky rokov využívali.

Viac ako 20 rokov

Americkí vojaci vpadli do Iraku v roku 2003 na základe správ, že sa tam nachádzajú jadrové, chemické a biologické zbrane. Predstavitelia USA a Británie ich označili za bezprostrednú a netolerovateľnú hrozbu pre svetový mier.

Po zvrhnutí diktátora Saddáma Husajna nasledovali v Iraku roky konfliktov medzi etnickými a náboženskými skupinami. Z krajiny sa stiahli v roku 2011, no o tri roky sa tam vrátili na čele medzinárodnej vojenskej koalície bojujúcej proti IS, ktorý v tom čase získal v regióne značný vplyv.

Iracká vláda považuje IS za porazený a pôsobenie koalície za ukončené. IS kedysi ovládal asi tretinu územia Iraku a Sýrie. V Iraku bol vyhlásený za porazený koncom roka 2017 a v Sýrii v roku 2019.

USA majú v Iraku umiestnených približne 2 500 vojakov, ďalších 900 je v susednej Sýrii. Súčasťou koalície na boj proti IS sú aj ďalšie krajiny ako Nemecko, Francúzsko, Španielsko a Taliansko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet