Na hlavný obsah

Sociálna poisťovňa zvyšuje sumu jednorazovej výplaty dôchodku z druhého piliera

Medziročne bude suma vyššia o 130,40 eura.

Sociálna poisťovňa zvyšuje sumu jednorazovej výplaty dôchodku z druhého piliera
Ilustračná snímka peňazí v peňaženke. Foto: TASR/DPA

Referenčná suma na jednorazovú výplatu dôchodku z druhého piliera je v tomto roku vo výške 651,70 eura, čo je medziročne o 130,40 eura viac.

V prípade, že sporiteľ poberá riadny dôchodok alebo viacero dôchodkov v úhrne prevyšujúcom sumu 651,70 eura, tak môže požiadať dôchodkovú správcovskú spoločnosť o vyplatenie celej nasporenej sumy v druhom pilieri aj jednorazovo. V stredu (23. 10.) na to upozornil hovorca Sociálnej poisťovne (SP) Martin Kontúr.

„Referenčná suma je hodnota priemerného mesačného starobného dôchodku vyplácaného zo Sociálnej poisťovne, teda z prvého dôchodkového piliera. Táto suma je zároveň podmienkou výplaty starobného dôchodku zo starobného sporenia (druhého dôchodkového piliera) formou programového výberu,“ uviedol Kontúr.

Doplnil, že programový výber sa z druhého piliera uskutočňuje formou dohody. Sporiteľ si v nej určí s dôchodkovou správcovskou spoločnosťou mesačnú sumu dôchodku, obdobie vyplácania alebo aj jednorazový výber celej nasporenej sumy príspevkov.

Programový výber má jedinú podmienku. Súčet súm dôchodkových dávok, ktoré sa sporiteľovi vyplácajú, musí byť vyšší ako referenčná suma. Kontúr dodal, že jednorazové vyplatenie nasporenej sumy sa tento rok nezdaňuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika