Na hlavný obsah

Pri obci Kriváň odstraňujú veľkú skládku odpadu. Spomaľovala práce na stavbe najväčšej estakády na Slovensku

Náklady predbežne odhadli na takmer šesť a pol milióna eur.

Pri obci Kriváň odstraňujú veľkú skládku odpadu. Spomaľovala práce na stavbe najväčšej estakády na Slovensku
Veľká skládka odpadu spomaľovala práce na stavbe najväčšej estakády na Slovensku. Foto: STVR

Pri obci Kriváň na úseku rýchlostnej cesty R2 odstraňujú veľkú skládku odpadu. Spomaľovala práce na stavbe najväčšej estakády na Slovensku. Náklady predbežne odhadli na takmer šesť a pol milióna eur.

Skládka komunálneho odpadu za cintorínom v Kriváni je stará asi 50 rokov. Zhotovitelia novej cesty v smere na Mýtnu a Lučenec pôvodne predpokladali, že tam bude asi 3-tisíc metrov kubických odpadu. Počas stavby sa však ukázalo, že odpadu je desaťkrát viac. Začali s jeho zvážaním.

Práce potrvajú niekoľko týždňov. „Národná diaľničná spoločnosť a zhotoviteľ sa v záujme, čo najrýchlejšieho dokončenia daného úseku dohodli na odstránení tejto starej skládky odpadu. No o nákladoch, ktoré sú spojené s odstraňovaním tejto skládky, rozhodne dodatočne nezávislá inštancia,“ uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Tomáš Ferenčák.

Aká inštancia to bude, ani ďalšie podrobnosti Národná diaľničná spoločnosť nespresnila. Miestni odstránenie skládky vítajú. Neprekáža im pohyb vozidiel s ťažkým nákladom.

„Je tam asi 15 kamiónov. Vidno, že stoja na telese diaľnice a keď ich ten bager naloží, tak oni vlastne aj telesom diaľnice odchádzajú, takže vôbec nám do dediny nevchádzajú,“ hovorí starosta obce Kriváň Imrich Paľko.

Odstraňovaniu veľkej skládky pri obci Kriváň sa v Správach z regiónov venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Výstavba protihlukových stien

Rezort životného prostredia upozorňuje, že podobných skládok sú na Slovensku stovky. „Ak chceme skutočne riešiť likvidáciu takýchto skládok, potrebujeme moderné zariadenia, ktoré dokážu odpad zneškodniť, prípadne zhodnotiť,“ uvádza rezort v písomnom stanovisku.

Na stavbe rýchlostnej cesty R2 medzitým pokračujú práce na výstavbe protihlukových stien a konštrukciách estakády, ktorá bude najväčšia na Slovensku.

Náklady na projekt podľa zmluvy, aj s dodatkami, vrátane odstránenia skládky presahujú 270 miliónov eur bez DPH.

Termín odovzdania úseku medzi Kriváňom a Mýtnou stanovili na leto budúceho roka. Či sa ho podarí pre odstraňovanie skládky dodržať, nateraz nie je jasné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko