Na hlavný obsah

SIS popiera, že dostala pokyn na vypracovanie správy o atentáte. Protichodné výroky ministra a premiéra vyvolávajú pochybnosti

Koalícia a opozícia sa zhodujú, že politici by nemali komentovať prácu informačnej služby.

SIS popiera, že dostala pokyn na vypracovanie správy o atentáte. Protichodné výroky ministra a premiéra vyvolávajú pochybnosti
Riaditeľ SIS Pavol Gašpar. Foto: STVR

Slovenská informačná služba (SIS) nedostala pokyn na to, aby pripravila správu o atentáte na premiéra. Povedal to jej riaditeľ Pavol Gašpar. Podľa neho spravodajská služba posúva informácie o atentáte orgánom činným v trestnom konaní. Zazneli totiž protichodné vyjadrenia ministra vnútra a predsedu vlády.

“Pán premiér očakáva správu a už na nej pracuje Slovenská informačná služba. Bavil som sa s pánom riaditeľom SIS. Takéto zadanie dostal od prijímateľa, od pána premiéra,“ uviedol 15. októbra minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

“Ak si dal niekto vyžiadať niečo, tak to boli opoziční poslanci na príslušnom výbore pre kontrolu SIS,“ vyhlásil deň na to predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Na otázku kto a či vôbec niekto chcel od Slovenskej informačnej služby správu o atentáte na premiéra odpovedal riaditeľ spravodajskej služby. Pavol Gašpar tvrdí, že SIS nedostala pokyn na jej vypracovanie.

SIS a správe o atentáte na premiéra Roberta Fica sa v Správach venoval redaktor Jakub Horáček:

Rozlišovať medzi správou a informáciami

Pavol Gašpar hovorí, že je potrebné rozlišovať medzi správou a informáciami, ktoré spravodajská služba poskytuje.

“Možno to vytvára chaos vo vyjadrovaní pred verejnosťou. V rámci spravodajskej produkcie, takéto informácie SIS zo zákona produkuje, ale posiela ich príjemcom zo zákona, ani verejnosti, ani médiám, ani členom výboru. Nemajú na to právomoc ani kompetenciu,“ povedal riaditeľ Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar.

“To, čo sme si dnes vypočuli od riaditeľa služby bolo v rozpore s tým, čo minister vnútra povedal. Tento rozpor je pre mňa nevysvetliteľný,“ uznal člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Krátko po tom, keď sa minister vnútra vyjadril, že správu si vypýtal premiér, ministerstvo vnútra uviedlo, že Robert Fico si nedal vypracovať správu o atentáte z Handlovej, ale správu o bezpečnostných rizikách.

“Celý čas som hovoril o tejto správe, vychádzal som z úplne iných vecí. Moja komunikácia bola nešťastná, niekedy sa s vami tak rád rozprávam, že to domotám,“ vyhlásil Šutaj Eštok.

Opozícia má pochybnosti

Opozícia má aj napriek uisteniu riaditeľa SIS pochybnosti o údajnej správe a o tom, kto si ju vyžiadal.

“Pre mňa ostala okolo toho celého hmla, určite sa nedajú hodiť za hlavu vyjadrenia ministra Šutaja Eštoka. Nebol nikým k ničomu tlačený,“ reagovala členka Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Mária Kolíková (SaS).

Koalícia a opozícia sa zhodujú, že politici by nemali komentovať prácu informačnej služby.

“Vládni politici, najmä premiér a minister vnútra by mali veľmi zodpovedne komunikovať ohľadom politického extrémizmu. Keď sa vyjadrujú nejasným spôsobom, tak to vyvoláva veľké pochybnosti,“ konštatoval člen Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Martin Dubéci (PS).

“Na spravodajskú službu nevrhá dobrý tieň, keď opoziční politici pracujú s informáciami z médií a s týmito informáciami konfrontujú Slovenskú informačnú službu,“ dodal podpredseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Peter Šuca (Smer-SD).

Podľa Pavla Gašpara všetky spravodajské informácie v súvislosti s atentátom a ďalšími bezpečnostnými hrozbami, SIS doručuje orgánom činným v trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko