Na hlavný obsah

Upravené prírodné jazerá a mokrade zachraňujú vodu: Rajecká dolina zadržala desiatky miliónov litrov vody

Opatrenia sú aj zdrojom výskumu pre odborníkov.

Upravené prírodné jazerá a mokrade zachraňujú vodu: Rajecká dolina zadržala desiatky miliónov litrov vody
Na snímke mokrade. Foto: STVR

V Rajeckej doline sa snažia zadržať vodu v prírode. Najmä úpravou mokradí s prírodnými jazierkami. Za dva roky zadržali desiatky miliónov litrov vody. Opatrenia sú aj zdrojom výskumu pre odborníkov.

“Sme na katastri obce Fačkov, lokalita jamy, a tu realizujeme niekoľko jazierok, ktoré sú súčasťou väčších mokradí na brehu potokov. Cieľom je znova zadržať dostatok vody, podporiť biodiverzitu, pretože kde je voda, tam je život,“ uviedol člen neziskovej organizácie Kvapka Rajeckej doliny Ján Husák.

Voda tu steká pri silných dažďoch lesnou cestou. Odklonom sa dostane do pripravovaných jazier. Organizácia Kvapka Rajeckej doliny už minulý rok revitalizovala mokraď v Rybnej. Podľa odborníkov sa opatrenia osvedčili.

Zadržiavaniu vody v Rajeckej doline sa v Správach venoval redaktor Dominik Veľas:

“Za posledné dva roky, čo v Rajeckej Doline pôsobíme, tak sme zadržali okolo 55 miliónov litrov vody. Predpokladáme, že aj s touto kalamitnou holinou, ktorú máme za sebou a ďalšími typmi opatrení, ktoré robíme ešte v ďalších údoliach by to mohol byť takmer dvojnásobok,“ prezradil expert na zadržiavanie vody v krajine Miroslav Kubín.

“Voda vlastne prelína skrz póry do okolitej pôdy. To je práve to, že tá pôda je schopná vsiaknuť stovky litrov vody na meter štvorcový, takže zdravá pôda to je základ,“ vysvetlil Husák.

Efektivitu týchto vodozádržných opatrení testujú aj výskumníci zo Žilinskej univerzity.

“Keď sa robí opatrenie napríklad jama – hráz – jama, tak sa tam udrží voda. Už sa nespráva, ako by sa správala, že by urobila povrchový odtok, ktorý by mohol spôsobiť ďalej v doline povodne alebo nejaký negatívny vplyv,“ ozrejmil odborný asistent na Katedre geodézie Žilinskej univerzity Jakub Chromčák.

Zozbierané dáta a výsledky z Rajeckej doliny by mali vyhodnotiť o mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny