Na hlavný obsah

USA sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, uviedol americký minister obrany Austin

Oznámil to svojmu izraelskému rezortnému kolegovi.

USA sú znepokojené útokmi na libanonské ozbrojené sily, uviedol americký minister obrany Austin
Americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Washington má vážne obavy zo správ o izraelských úderoch proti libanonským ozbrojeným silám. Oznámil to americký minister obrany Lloyd Austin v stredu (24. 10.) svojmu izraelskému rezortnému kolegovi Joavovi Galantovi. V noci na štvrtok to uviedol Pentagón. TASR informáciu prevzala zo správ agentúr Reuters, AP a vyhlásenia Pentagónu.

Austin vyzval Galanta, aby zabezpečil bezpečnosť libanonských ozbrojených síl a mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL).

Minister obrany USA taktiež privítal prísun humanitárnej pomoci do Pásma Gazy cez hraničný priechod Erez a vyzval izraelskú vládu, aby podnikla všetky potrebné kroky na riešenie náročnej humanitárnej situácie v Gaze.

Podobne ako minister zahraničných vecí USA Antony Blinken vyzval Izrael na využitie smrti vodcu militantného hnutia Hamas Jahju Sinwára na prepustenie rukojemníkov a uzavretie prímeria.

Libanonská armáda v nedeľu oznámila, že traja jej vojaci zahynuli na juhu krajiny pri izraelskom útoku, ktorý zasiahol ich vozidlo. Izrael sa za smrť libanonských vojakov ospravedlnil a vyhlásil, že nevedie operácie proti libanonským ozbrojeným silám.

Libanonská armáda je v krajine rešpektovanou inštitúciou, ktorá však nie je dostatočne silná na to, aby sa dokázala presadiť voči Hizballáhu alebo ubrániť krajinu pred izraelskými vojenskými operáciami. V konflikte medzi Izraelom a Hizballáhom sa preto drží bokom, vysvetľuje agentúra AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet