Na hlavný obsah

Z dvora v Jarovciach porota nevedela odísť, cintorín v Starej Bystrici ich dojal. Ocenili najkrajšie parky a záhrady

Porotcovia hodnotili slovenské parky a záhrady.

Z dvora v Jarovciach porota nevedela odísť, cintorín v Starej Bystrici ich dojal. Ocenili najkrajšie parky a záhrady
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Majú potešiť oči aj dušu. A tiež inšpirovať a prinášať do krajiny riešenia, ktoré nie sú len estetické, ale bojujú napríklad proti klimatickej zmene. Parky a záhrady tak v našich životoch zohrávajú dôležitú úlohu. Tie najkrajšie a najkvalitnejšie ocenila odborná porota.

Záhrada medzi brezami v bratislavskej mestskej časti Jarovce zaujala spomedzi projektov vo svojej kategórii najviac. Vyrástla na dvore rodinného domu pod taktovkou profesionálneho architektonického štúdia.

„Aj sa s nami rozprávali, počúvali nás, zisťovali, čo chceme a čo by sa nám páčilo. Boli otvorení, dalo sa s nimi rozprávať, nebolo to tak, že by nám niečo diktovali. To sa nám páčilo z celej realizácie,“ prezradil majiteľ víťaznej záhrady roka 2024 Eduard Švec.

Na víťaznú záhradu a park sa bola pozrieť v relácii Správy redaktorka STVR Jana Obrancová:

„Nevedeli sme odtiaľ odísť, tá záhrada bola vynikajúca. Nielen z formálnej zložky, ale aj o tom pocite, keď sme tam vošli, ako sme sa tam cítili,“ zhodnotil predseda poroty Záhrada, park, detail roka Štefan Lančarič.

Porotcov zaujal aj projekt židovského cintorína v Starej Bystrici. Na verejne prístupnom priestore sa nachádzajú aj vzácne kamenné macevy – náhrobné kamene, ktoré prešli obnovou.

„Je to veľmi dojemné dielo, kde vznikla zvláštna atmosféra, ktorá je príťažlivá nielen svojou krásou, ale s tými spomienkami je to skvelý príklad toho, ako sa podarilo spojiť kultúru, park a záhradu,“ opísal architekt a spolutvorca projektu Ivan Jarina.

Estetika s pridanou hodnotou

Spojenie estetiky a potreby zmierňovať vplyv klimatickej zmeny zas priniesol víťazný projekt parku v obci Vlčany. Prepojenie dvoch námestí s doplnením zelene slúži v každodennom živote obyvateľov.

„Cieľom bolo vytvoriť kvalitný verejný priestor a zároveň dať tomu celému priestoru pridanú hodnotu vo forme zadržiavania, využívania zrážkovej vody a vytvorenie udržateľného kvalitného a odolného priestoru na vidieku,“ priblížil autor projektu Attila Tóth.

„Využívajú to ľudia na bežný každodenný život, skrátenie si každodenných trás, stretávanie a ešte biodiverzita a voda si tam našli svoje miesto,“ dodal.

Vytváranie kvalitnej zelene je aj podľa odborníkov čoraz dôležitejšie. Víťazné projekty tak majú inšpirovať k vzniku ďalších, ktoré by sa mohli do súťaže zapojiť, napríklad v budúcoročnom jubilejnom desiatom ročníku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny