Na hlavný obsah

Slovenské vajcia z klietkových chovov zmiznú z regálov, zahraničné reťazce ich čoskoro prestanú odoberať

Vajcia z klietok zostanú v ponuke domácich reťazcov.

Slovenské vajcia z klietkových chovov zmiznú z regálov, zahraničné reťazce ich čoskoro prestanú odoberať
Sliepky v klietkach. Foto: STVR

Slovenské vajcia z klietkových chovov začnú o niekoľko týždňov miznúť z pultov obchodov. Zahraničné reťazce ich počas roka 2025 prestanú odoberať. Ide o ich vlastný záväzok, odvolávajú sa na dopyt zákazníkov.

Na Slovensku zatiaľ nie dostatok chovov v podobe výbehov či voliér. Podľa chovateľov chýbajú peniaze. Vajcia z klietok zostanú v ponuke domácich reťazcov.

Až 180 miliónov vajec vyprodukuje ročne chov v levickom a novozámockom okrese. Polovica nosníc však žije v obohatených klietkach. Majiteľ ich na alternatívne chovy prerába postupne.

“Robíme to za úvery, nie za vlastne prostriedky a momentálne sme prekročili hranicu 8 miliónov vlastných peňazí. Vyrátali sme si, že musíme prerobiť ešte 10 percent,“ uviedol chovateľ nosníc Ladislav Birčák.

V opačnom prípade táto časť vajec stratí na budúci rok u obchodníkov odberateľa. Na Slovensku sú aj chovy, ktoré sú s prerábaním ešte viac pozadu.

“Máme 25 percent nosníc v klietkovom systéme navyše oproti tomu, ako potrebujeme. Rokuje sa o tom od roku 2019. Už sa vymenili štyria ministri pôdohospodárstva a každý sľubuje, že sa nájdu nejaké finančné prostriedky, ale zatiaľ neboli vyčlenené,“ prezradil predseda Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár.

Situácii chovateľov nosníc a ich klietkového chovu sa v Správach venovala redaktorka Jana Obrancová:

Hydinári sa nevedia dostať medzi podporované projekty

“Investície do chovu hydiny boli zahrnuté takmer do každej výzvy zameranej na podporu investícií do poľnohospodárskych podnikov. Pričom v rámci kritérií boli zvýhodňované maximálnou možnou mierou práve projekty na zlepšenie životných podmienok zvierat,“ vyhlásila hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Veronika Daničová.

“Hydinári tam získavajú menší počet bodov a potom sa nevedia dostať medzi projekty, ktoré budú schválené,“ ozrejmil Molnár.

“Podali sme tri žiadosti, nedostali sme ani jednu,“ posťažoval sa Birčák.

Nevyčerpané eurofondy

Slovensko má pritom z eurofondov nevyčerpané státisíce eur a hrozí, že prepadnú. Úpravy chovov sú však náročné. Keby výzvy aj teraz prišli, otázne je, či by chovatelia stihli projekty zrealizovať.

“Sú schvaľované teraz v neskorej dobe z toho starého obdobia a je tam aj veľmi krátky termín realizácie do júna 2025,“ povedal Molnár.

Rezort však pomoc chovateľom prisľúbil. Prísť by mala na budúci rok. “Zmenu chovu z klietkového na voľný alebo podstieľkový plánujeme podporiť formou finančných nástrojov sumou desať miliónov eur, súčasne bude možné využiť aj iné intervencie,“ dodala Daničová.

Na prerobenie dostatočného množstva chovov je nateraz potrebných 25 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika