Na hlavný obsah

Vlakové nešťastie v Nórsku: Po vykoľajení súpravy hlásia obeť aj zranených

Trať má ostať zatvorená niekoľko dní.

Vlakové nešťastie v Nórsku: Po vykoľajení súpravy hlásia obeť aj zranených
V Nórsku sa vykoľajil vlak. Foto: TASR/AP

Na severozápade Nórska neďaleko polárneho kruhu sa vo štvrtok (24. 10.) vykoľajil osobný vlak s 55 ľuďmi, jeden z nich zahynul a štyria ďalší utrpeli zranenia. S odvolaním sa na políciu o tom informovala nórska verejnoprávna televízna a rozhlasová spoločnosť NRK.

Súprava čiastočne zišla z vysokého násypu a rušeň sa prevrátil. Železničná spoločnosť SJ Norge uviedla, že trať zostane kvôli vyšetrovaniu a následným opravám niekoľko dní uzavretá.

Dopravca pôvodne oznámil, že vo vagónoch bolo asi 90 cestujúcich a že sa incident podľa prvých informácií zaobišiel bez vážnejších zranení. Podľa médií však na mieste po nehode panoval zmätok, takže správy boli neisté.

Polícia za možnú príčinu nehody označila zosuv kameňov do koľajiska. Na mieste pršalo, čo mohlo zosuv spôsobiť. Cestujúci vypovedali, že počuli rany a pocítili náraz. Na miesto sa už tiež vydal geológ, aby posúdil stabilitu násypu a svahov.

Nehoda sa stala medzi obcami Bjerka a Mo ij Rana, napísal dopravca. Televízna stanica TV 2 uviedla, že vlak vyšiel z trate pri obci Finneidfjord. Rušeň, ktorý sa prevrátil, zišiel niekoľko metrov z násypu až na cestu. To je európsky ťah E6, ktorý vedie po juhozápadnom pobreží Švédska a cez celé Nórsko na sever k hraniciam s Ruskom. Úsek tejto cesty, kde sa nehoda stala, uzavreli.

Záchranári na miesto vyslali popri sanitných vozidlách tiež helikoptéru. NRK uviedla, že miestna nemocnica vyhlásila krízovú pohotovosť, ktorú však neskôr odvolala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet