Na hlavný obsah

Domácnosti sa musia pripraviť na vyššie účty za vykurovanie. Najviac si priplatia tí, ktorí kúria plynom

Analytici odhadujú nárast aj o 30 percent.

Domácnosti sa musia pripraviť na vyššie účty za vykurovanie. Najviac si priplatia tí, ktorí kúria plynom
Ilustračná snímka, Foto: STVR

Domácnosti by sa mali pripraviť na zmeny cien vykurovania. Najmä v prípade, ak kúria plynom. Analytici odhadujú, že v niektorých prípadoch môže byť nárast aj o 30 percent. Regulačný úrad vraví, že to bude podstatne menej. So zvýšenými cenami, najmä pre zraniteľné domácnosti, chce pomôcť aj štát.

Analytici sa zhodujú, že ceny za vykurovanie síce narastú, no majú aj dobré správy. Najmenej, okolo dvoch percent, si podľa nich priplatia tí, ktorí kúria drevom a uhlím.

Elektrická energia na vykurovanie by podľa nich mohla dokonca mierne zlacnieť. Opačný prípad je kúrenie zemným plynom. Najviac na to doplatia obyvatelia veľkých miest.

„Keď sa pozrieme na taký prípad Bratislavy alebo Košíc, tak tam je značná časť vykurovania, ktorá pochádza z plynu. Keďže ceny plynu výrazne rástli a historicky sme mali ceny tepla zafixované opäť vládou, tak ten nárast môže byť pomerne dramatický,“ upozornil analytik finančných trhov XTB Marek Nemky.

Svoj odhad opierajú o cenu plyn, ktorú určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Ten očakáva rast zo súčasných 21 eur na trhových 37 eur za megawatt hodinu.

Zvýšeniu cien za vykurovanie sa v Správach venoval redaktor Boris Novotňák:

Vykurovanie plynom by tak mohlo zdražieť až o 26 percent v prípade domov, o 30 percent v prípade centrálneho kúrenia. ÚRSO koncové ceny prezradí až v decembri. Šéf úradu však približnú maximálnu sumu naznačil už dávnejšie.

„Pre obyvateľov, ktorí sú plne plynofikovaní to znamená tarifa D3, kde je zhruba 35-tisíc odberateľov. Tam rátame s priemerným nárastom o 38 eur vrátane novej DPH,“ uviedol už 25. septembra 2024 predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

Ceny sa dozvieme až v decembri

Hoci sa presné ceny za vykurovanie a plyn dozvieme až v decembri, analytik pripomína že šetriť môžeme všetci.

„Napríklad skontrolovať si tesnenia okien a servisovať ho. Aby si spotrebitelia pamätali, že každý stupeň nadol, je ušetrenie nákladov o šesť percent na koncových cenách, ktoré vidíme na faktúre,“ ozrejmil Nemky.

Regulátor, ale aj samotné teplárne poukazujú na to, že konečné slovo pri cenách plynu bude mať zrejme štát.

„Nie sú uzatvorené dve hlavné oblasti, ktoré majú vplyv na problematiku cien tepla pre obyvateľov. Máme na mysli zmeny v cenovej regulácii a rozhodnutie vlády o tom, komu a za akých podmienok bude určená štátna pomoc,“ povedala manažérka marketingu a komunikácie MH Teplárenský holding Andrea Devánová.

Ministerstvo hospodárstva pripúšťa aj energopomoc pre najzraniteľnejšie domácnosti. Konkrétne opatrenia zatiaľ neprezradilo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika