Na hlavný obsah

Americkí pestovatelia orchideí očakávajú od nového prezidenta podporu biznisu a rešpekt pre imigrantov

Ich povolanie vyžaduje spoluprácu s inými krajinami.

Americkí pestovatelia orchideí očakávajú od nového prezidenta podporu biznisu a rešpekt pre imigrantov
Na snímke pán s orchideami. Foto: STVR

Ekonomika patrí medzi najdôležitejšie témy, podľa ktorých sa Američania rozhodujú pri výbere prezidenta. Hoci je nezamestnanosť v USA na dvadsaťročnom minime a zdražovanie spomaľuje, spotrebiteľská dôvera v krajine je stále nízka.

Podnikatelia očakávajú od nového šéfa Bieleho domu, že zlepší podmienky pre ich biznis. Vrátane poľnohospodárov.

Florida patrí medzi najväčších producentov orchideí v USA. Pomenovanie Floridy má korene v španielskom slove florido, ktoré sa prekladá ako kvitnúci. No nielen preto v tomto štáte kvitne biznis s orchideami. Najmä vďaka podnebiu má objem 200 miliónov dolárov.   

Orchidey sú často považované za symbol vznešenosti a luxusu, no ešte častejšie je za ich pestovaním veľmi náročná a tvrdá drina. Pestovatelia sú na ňu zvyknutí. Od nového prezidenta však očakávajú, že im biznis uľahčí, nie skomplikuje.  

„V našom biznise pracuje veľmi veľa imigrantov a my potrebujeme, aby sa k nim pristupovalo s rešpektom, bez ohľadu na to, odkiaľ sú,“ hovorí organizátor festivalu vzácnych rastlín v Homestead na Floride Bartholomew Motes.

Pestovateľom orchideí a ich názorom sa v Správach venovala redaktorka Anna Síposová:

Dovoz z iných krajín

Pestovatelia orchideí okrem toho často šľachtia nové druhy a na to potrebujú aj ich dovoz z iných krajín. „Na tomto festivale sú mnohí pestovatelia zo zahraničia a ak by sa mali zvýšiť clá, o čom sa diskutuje, tak budeme musieť zvýšiť ceny,“ dodáva Motes.

Vyššieho cla sa obáva aj Andreas, ktorý už pravidelne dováža na Floridu orchidei z Kolumbie. „Teraz sme priviezli viac ako 200 druhov, pre takmer všetky druhy klímy,“ vysvetľuje.

Obchodník so vzácnymi rastlinami s českými koreňmi si však myslí, že nový prezident by mal vytvoriť dobrú klímu pre všetkých. 

„To nie je len o nás, ktorí podnikáme s orchideami. Ľudia potrebujú prezidenta, ktorý sa bude starať o všetkých, nielen o bohatých, aby sme mali lepšiu zdravotnú starostlivosť, vhodnejší daňový systém, aby sme nemuseli drieť ako blázni, ale mohli si aj užívať život,“ myslí si Tom Bajza z Tarzanegroup.

A mnohí si užívajú život práve vďaka orchideám. „Svet bez orchideí by bol smutný a bezfarebný,“ dodáva.

Na svete existuje 30-tisíc druhov orchideí a krížením sa vyšľachtilo ďalších 100-tisíc. Kvetom nezáleží na tom, kto sedí v Bielom dome, pre Američanov to bude ale dôležité a vybrať si môžu už piateho novembra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet