Na hlavný obsah

Na farme najväčšieho slovenského producenta vajec v Dvoroch nad Žitavou musia pre vtáčiu chrípku vyhubiť všetky sliepky

Spoločnosť už robí všetky potrebné opatrenia.

Na farme najväčšieho slovenského producenta vajec v Dvoroch nad Žitavou musia pre vtáčiu chrípku vyhubiť všetky sliepky
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Vo firme Novogal v Dvoroch nad Žitavou, ktorá je najväčším producentom slepačích vajec na Slovensku, sa objavila vtáčia chrípka. Upozornil na to portál polnoinfo.sk. Potvrdila to aj Regionálna veterinárna a potravinová správa.

Podľa Denníka E nariadili na celej farme komplexnú likvidáciu sliepok, to znamená, že musia utratiť až 400-tisíc sliepok.

„Sliepky nestačí vybiť iba v prvej hale, kde sa objavila nákaza, ale nákaza sa rýchlo šíri po celej farme. Už vo štvrtok mal chovateľ uhynutých až vyše 50-tisíc sliepok,“ hovorí Chudý s tým, že aktuálne sa už na farme rozbehlo aj vybíjanie sliepok pomocou plynovej komory,“ potvrdil pre denník ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý.

Novogal nahlásil Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) Nové Zámky úhyn 500 kusov nosníc už v pondelok 21. októbra. Na ďalší deň prítomnosť vírusu potvrdilo Národné referenčné laboratórium.

Podľa portálu RVPS v Nových Zámkoch nariadilo pásmo dohľadu o polomere minimálne 10 kilometrov od ohniska. Týka sa to katastrálneho územia obcí Nové Zámky, Bánov, Bešeňov, Branovo, Semerovo, Dubník (časť Dvor Mikuláš, Dvor Dubník), Pribeta, Bajč, Hurbanovo (časť Nová Trstená a Pavlov Dvor) a Nesvady (časť Aňala).

Výskytu vtáčej chrípky v Dvoroch nad Žitavou sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

„RVPS Nové Zámky zakazuje akékoľvek premiestňovanie živej alebo zabitej/usmrtenej hydiny a iného vtáctva, celých tiel alebo častí mŕtvych voľne žijúcich alebo držaných vtákov (vrátane peria), ich vajec, mäsa a iných produktov živočíšneho pôvodu a ich vedľajších živočíšnych produktov v rámci pásma dohľadu, z pásma dohľadu a do pásma dohľadu,“ uviedla pre portál novozámocká RVPS.

Firma prijala opatrenia

Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár potvrdil, že spoločnosť robí všetky potrebné opatrenia súvisiace s likvidáciou ohniska. „Práve bol potvrdený výskyt vtáčej chrípky na farme v Dvoroch nad Žitavou, rovnako ako bol potvrdený výskyt v okolitých krajinách v súčasnej dobe, čiže je to celoeurópsky problém,“ ozrejmil pre STVR.

„Všetci slovenskí hydinári prijímajú opatrenia. Čo sa týka produkcie vajec a ďalších vecí, tak určite všetky vajcia, ktoré zasiahli a práve budú vyprodukované, tak sa nedostanú k spotrebiteľovi. Automaticky sa zastaví predaj a príde k likvidácii chovu,“ dodal Molnár. Dodal, že momentálne tam prebiehajú opatrenia zo strany RVPS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny