Na hlavný obsah

Tesný súboj Harrisovej a Trumpa o Biely dom: Afroamerickí voliči menia preferencie

Rozhodnúť môžu tisícky hlasov.

Tesný súboj Harrisovej a Trumpa o Biely dom: Afroamerickí voliči menia preferencie
Na snímke múzeum. Foto: STVR

Prieskumy verejnej mienky v USA ukazujú mimoriadne vyrovnané sily oboch kandidátov, ktorí si chcú sadnúť do Oválnej pracovne v Bielom dome.

Rozdiely medzi podporou demokratky Kamaly Harrisovej a republikána Donalda Trumpa sú stále na úrovni štatistickej chyby. Obaja sa snažia osloviť aj menšiny, keďže o víťazovi volieb môže rozhodnúť pár tisíc hlasov.

Jedna z týchto menšín sa nachádza aj na Floride. Nevýrazná budova v okrajovej miamskej štvrti je symbolom výrazného medzníka v živote afroameričanov. Dnes je z nej múzeum. Presne pred 80 rokmi tu začali pracovať piati muži ako prví černošskí policajti v Miami.  

Za stolom, ku ktorému priviedli podozrivých a brali im otlačky prstov, však mohli stále sedieť iba belošskí policajti. Kým oni mali autá, černosi miesto nich dostali iba bicykle.    

„Jedna obrovská nevýhoda tiež bola, že mnohí policajti v Miami boli členovia kukluxklanu. Niekedy dokonca museli byť členmi tejto organizácie, aby sa dostali do poriadkových služieb,“ vysvetľuje kurátor múzea Terrance Cribbs-Lorrant.

To však prvých miamských černochov v službách zákona neodradilo. Ich odhodlanie nenechať sa zatlačiť do kúta, otvorilo dvere ďalším afromaeričanom.

Téme amerických volieb sa v Správach venovala redaktorka Anna Síposová:

Klesajúca popularita

V predchádzajúcich voľbách až 87 percent afroameričanov podporovalo demokratov. Teraz bude podľa prieskumov hlasovať za Kamalu Harisovú 78 percent registrovaných voličov z tejto komunity.

Kurátor dá svoj hlas demokratickej kandidátke, na rozdiel od Miamčana Alexa. „Očakávam od prezidenta, že budú pre neho Američania na prvom mieste, nie korporácie, či ľudia z iných miest. Máme tu ľudí bez domova, veteránov bez zdravotnej starostlivosti,“ hovorí.

V Spojených štátoch žije približne 40 miliónov Afroameričanov, predstavujú 14 percent populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet