Na hlavný obsah

Spoločnosť je po roku vlády Roberta Fica naďalej rozdelená a značne radikalizovaná, konštatuje sociologička

Rozdelenie je hlavne politické.

Spoločnosť je po roku vlády Roberta Fica naďalej rozdelená a značne radikalizovaná, konštatuje sociologička
Predseda vlády Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Súčasná vláda na čele s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) nesplnila nič, čo pred rokom sľubovala v programovom vyhlásení vlády. V rozhovore v relácii Aktuálne :24 to uviedla sociologička Univerzity Komenského v Bratislave Oľga Gyarfášová.

Spoločnosť je podľa nej ešte rozdelenejšia ako bola pred vlaňajšími parlamentnými voľbami a objavuje sa v nej aj značná radikalizácia.

„Keď si pozrieme programové vyhlásenie vlády spred roka, tak malo podtitul ‚lepšie, pokojnejšie, bezpečnejšie žiť‘. Z týchto prísľubov, ako bude vyzerať naša spoločnosť, sa naozaj nenaplnilo takmer nič alebo veľmi málo,“ povedala Gyarfášová.

Zároveň skonštatovala, že spoločnosť je naďalej veľmi rozdelená, a to hlavne politicky. „Výrazným znakom spoločnosti nie je len polarizácia, ale aj značná radikalizácia,“ dodala. Podľa nej sme dospeli do štádia, kedy je málo tém, ktoré dokážu toto politické rozdelenie premostiť.

Atentát na premiéra z 15. mája v Handlovej bol podľa Oľgy Gyarfášovej vyústením tejto radikalizácie spoločnosti, avšak verí, že to už bude „len lepšie“. Po atentáte mali podľa nej politici jedinečnú možnosť situáciu v spoločnosti upokojiť, no túto príležitosť premárnili.

„Bola to jedna obrovsky premárnená príležitosť, keď bývalá pani prezidentka spolu s už novým prezidentom vyzvali politické strany z oboch táborov, aby si sadli za spoločný stôl. Vieme, ako to skončilo,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko