Na hlavný obsah

Gruzínsko čakajú kľúčové voľby, ktoré rozhodnú o smerovaní krajiny

Vstup do EÚ si želá viac ako 80 percent obyvateľov.

Gruzínsko čakajú kľúčové voľby, ktoré rozhodnú o smerovaní krajiny
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Gruzínsko sa pripravuje na sobotňajšie (26. 10.) kľúčové voľby. Podľa pozorovateľov rozhodnú o smerovaní krajiny. Gruzínsko sa už raz vybralo smerom do Európy, ale status kandidáta mu Brusel pozastavil.

Vládna strana Gruzínsky sen prijala viacero sporných zákonov. Ak by vyhrala – a to vedie v prieskumoch – chce dokonca zakročiť proti opozícii. V Tbilisi nahrával štáb STVR.

Ešte donedávna sa Gruzínsko profilovalo ako líder prozápadných reforiem na Kaukaze. Vstup do Európskej únie si želá viac ako 80 percent obyvateľov. Prozápadné nálady ilustrujú aj unijné vlajky, ktoré visia na každej štátnej budove.

„Toto zaviedol ešte pred dvadsiatimi rokmi Micheil Saakašvili, a to ešte predtým, ako sa stal prezidentom. Má to byť deklarácia, že Gruzínsko pôjde proeurópskym smerom,“ uviedla Lana Ghvinjiliaová z Saakašviliho prezidentskej knižnice.

Únia pozastavila Gruzínsku integračný proces aj pre prijatie zákona o zahraničných agentoch. Podľa neho sa mimovládne organizácie musia označiť ako združenia, ktoré zastupujú záujmy cudzích mocností, ak majú viac ako 20 percent peňazí zo zahraničia.

Vláda tvrdí, že cieľom je sprehľadniť financovanie, no kritici poukazujú na potláčanie občianskej spoločnosti a inšpiráciu Kremľom.

Dôležitým voľbám v Gruzínsku sa v Správach venovala redaktorka Katarína Chovančáková:

„Naša inštitúcia skúmala sovietsku históriu a väčšina financií pochádzala zo zahraničia. Odmietame označenie ‚zahraničný agent‘, považujeme ho za démonizujúce. Navyše, podľa zákona mohli úrady kedykoľvek bez dôvodu prehľadávať takéto inštitúcie. S tým nesúhlasíme, preto sme sa rozhodli inštitúciu zavrieť,“ informovala Rusiko Kobachidzeová z Inštitútu na výskum sovietskej histórie.

Voľby rozhodnú o smere Gruzínska

Odborníci sa zhodujú, že sobotňajšie voľby rozhodnú, akým smerom sa Gruzínsko vydá. Kým opozícia tvrdí, že občania sa rozhodujú medzi Západom a Ruskom, vládna strana Gruzínsky sen hovorí, že ide o voľbu medzi mierom a vojnou.

„Toto silno rezonuje medzi bežnými Gruzíncami. Chcú vstúpiť do Európskej únie, ale zároveň si uvedomujú, že Gruzínsko nie je členom NATO, takže ak by nás Rusko znovu napadlo, nikto by nám neprišiel na pomoc,“ pripomenul politológ zo štátnej univezrity v Tbilisi Kornely Kakachia.

O tom, že vojna sa stala jednou z hlavných tém predvolebnej kampane strany Gruzínsky sen, svedčia aj billboardy po celom hlavnom meste.

Na pravej strane je vidieť zničené ukrajinské mesto, na ľavej prosperujúce Gruzínsko. Billboard zároveň vyzýva Gruzíncov, aby vo voľbách zvolili mier.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet