Na hlavný obsah

Izrael zaútočil na Irán, Teheránom otriaslo viacero výbuchov

Irán vyhlásil, že na súčasný útok odpovie.

Izrael zaútočil na Irán, Teheránom otriaslo viacero výbuchov
Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari informuje o útoku na Irán. Foto: STVR

Izraelská armáda uviedla, že v noci na sobotu (26. 10.) vykonala útoky na vojenské ciele v Iráne. Iránskou metropolou opakovane zneli výbuchy.

Izraelský útok sa v uplynulých dňoch očakával, keďže Izrael sľuboval odvetu za rozsiahly iránsky útok na Izrael z 1. októbra. Irán vyhlásil, že na súčasný útok odpovie. Explózie hlásil v noci aj sýrsky Damask, informovali svetové agentúry.

Podľa iránskej štátnej televízie zaznelo v Teheráne v prvej vlne útoku najmenej šesť výbuchov a aktívna tu bola tiež protivzdušná obrana. V druhej vlne hlásili iránske médiá štyri explózie vo východnej časti metropoly, uviedla agentúra Reuters. Podľa agentúry DPA nastala jedna z explózií priamo v centre Teheránu, svedkovia hovorili o ohlušujúcej rane.

Okrem Teheránu otriasli výbuchy aj mestom Karadž na západnom predmestí metropoly. Iránska armáda uviedla, že napadnuté boli vojenské základy v provinciách Teherán, Chúzestán a Ílám na západe krajiny. Útok bol podľa nej odvrátený a spôsobil len „obmedzené škody“. Štátne médiá v Iráne pôvodne označili útok za neškodný.

„Iránsky režim a jeho prostredníci v regióne od (vlaňajšieho) 7. októbra neúnavne útočia na Izrael – na siedmich frontoch – vrátane priamych útokov z iránskeho územia,“ citovala agentúra AP vyhlásenie izraelskej armády.

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari povedal, že vojenská akcia splnila svoje ciele. Agentúra DPA uviedla, že útok na Irán bol najväčší, ktorému táto krajina čelila od 80. rokov.

Hagari povedal, že ciele, na ktoré sa Izrael zameral, boli zvolené zo širokého zoznamu možných. „Budeme vedieť, ako vybrať ďalšie ciele, a v prípade potreby ich zasiahnuť. Je to jasný odkaz, že ktokoľvek bude ohrozovať Izrael, zaplatí za to vysokú cenu, „

Tri vlny útoku

Útok skončil po niekoľkých hodinách pred svitaním a podľa izraelskej armády sa jej lietadlá „bezpečne vrátili domov“. Verejnoprávna stanica Kan uviedla, že úder zahŕňal tri vlny. Jedným z cieľov bolo zariadenie na výrobu rakiet, ktoré Irán v poslednom roku odpaľoval na Izrael, uviedla armáda s tým, že zasiahnuté boli tiež prostriedky iránskej protivzdušnej obrany.

Americké stanice NBC a ABC s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa uviedli, že izraelský útok necielil na iránske jadrové ani ropné zariadenia a sústredil sa na vojenské ciele.

Irán skoro ráno uzavrel svoj vzdušný priestor a pred ním to isté urobil susedný Irak. Podľa záchranných zložiek, na ktoré odkazovala iránska štátna tlačová agentúra IRNA, si izraelské útoky nevyžiadali v Teheráne žiadne obete. Hlavné mesto v súčasnosti bojuje s výpadkami internetu, napísala DPA.

Explózie v Sýrii

Explózie v noci na sobotu zazneli aj v oblasti sýrskeho hlavného mesta Damasku, uviedli sýrske štátne médiá. Podľa agentúry SANA zaútočil Izrael na vojenské základne v centrálnych a južných častiach krajiny.

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila niektoré z izraelských striel. Izrael vykonáva údery proti cieľom v Sýrii spojeným s Iránom pravidelne, v posledných mesiacoch ich však zintenzívnil.

Pred začatím útoku proti cieľom v Iráne Izrael informoval Spojené štáty, povedal agentúre Reuters americký predstaviteľ, ktorý hovoril pod podmienkou zachovania anonymity.

Podľa neho sa však Washington na izraelskej operácii nijako nepodieľal. Vysokopostavený činiteľ vlády prezidenta Joea Bidena uviedol, že izraelský úder bol primeraný a mal by predstavovať koniec vzájomných útokov medzi oboma krajinami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet