Na hlavný obsah

Muňkov prestup je podfuk na občanoch, kritizuje V. Karas. Podľa P. Žigu nejde o pekný krok, ale politika nie je súťaž krásy

Nič podobné sa v NR SR ešte nestalo.

Muňkov prestup je podfuk na občanoch, kritizuje V. Karas. Podľa P. Žigu nejde o pekný krok, ale politika nie je súťaž krásy
Viliam Karas a Peter Žiga v Slovenskom rozhlase Foto: STVR

Prestup poslanca Smeru Dušana Muňka do klubu SNS určite nie je pekný, ale politika nie je súťaž v kráse, povedal v relácii Sobotné dialógy podpredseda parlamentu poverený kompetenciami predsedu Peter Žiga (Hlas-SD). Podpredseda KDH Viliam Karas tento precedens označil za „podfuk na občanoch“.

Aby v parlamente po odchode Rudolfa Huliaka, Ivana Ševčíka a Pavla Ľuptáka nezanikol klub SNS, zasiahla strana Smer-SD a národniarom poslala svojho poslanca Dušana Muňka. Muňko to urobil z formálno-právnych dôvodov, naďalej ostáva členom Smeru. Nič podobné sa v novodobej histórii Slovenska ešte nestalo.

Karas tento precedens označil za „podfuk na občanoch“. Poukázal na to, že Muňko kandidoval za Smer a v plnom rozsahu ostáva členom tejto strany. „Zrazu sa ocitá v klube SNS, ktorý má úplne iné priority a iný program, robí to len pre udržanie technológie moci,“ zhodnotil podpredseda KDH.

„Ja to vnímam tak, že z technického hľadiska a právneho hľadiska nastala situácia, kedy poslanec Muňko technicky vstúpil do klubu SNS, čiže klub SNS má plus jedna, a traja poslanci z tohto klubu vystúpili, to znamená, že klub SNS má momentálne osem členov a je zachovaný v rámci Národnej rady SR. Určite to nie je úplne pekné, ale politika nie je súťaž v kráse,“ reagoval Žiga.

Téme sme sa v Správach venovala aj redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

Podstata poslaneckých klubov

Žiga popiera, že prestup poslanca Smeru by bol precedensom pre budúcnosť Národnej rady SR. „Podobné precedensy sme zažili aj v minulosti,“ vyhlásil. Združovanie poslancov v kluboch označil za formálnu záležitosť. Podstatou je podľa neho jedine to, aby mal klub osem členov.

Reláciu si môžete vypočuť aj vo forme podcastu:

„To je celé. Poslanci, ako hovorím, migrujú v rámci poslaneckých klubov,“ zdôraznil poverený predseda NR SR s tým, že formálne hodnotí tento proces ako legitímny. Podľa Karasa tým, že poslanec Huliak oznámil odchod z klubu SNS, tento klub „fakticiky zanikol“. Karas sa vyjadril, že koalícia „visí na šnúrkach huliakovcov“ a kedykoľvek sa huliakovci vzoprú, bude problém s tým, aby prechádzali zákony.

Ďalšia strana v problémoch

Podľa Karasa však nie je SNS jedinou stranou, ktorá má problémy. „Tu nejde len o nejakú krízu v poslaneckom klube SNS, my si všimnime, že ide o dva kluby, kde sú problémy. Len o jedných sa hovorí nahlas, kým druhé sú pod pokrievkou,“ vyjadril sa Karas.

„Myslím tým konkrétne stranu Hlas, kde musí jeden poslanec odísť na post štátneho tajomníka, aby sa eliminovalo prípadné nehlasovanie s koalíciou. Prípadne pani exministerka Dolinková, ktorá sa nevracia naspäť do parlamentu práve preto, že by bolo opäť riziko, že by nehlasovala s poslaneckým klubom,“ konkretizoval Karas. Strana Smer podľa neho z tejto situácie ťaží. „Pán premiér to aj náležite využíva,“ povedal Karas.

Žiga poprel, že by vládna koalícia bola ohrozená. „Ja vnímam, že vládna koalícia disponuje 79 poslancami,“ zdôraznil s tým, že aj poslanci, ktorí klub SNS opustili, deklarovali vládnej koalícii podporu. Žiga zároveň odmietol, že by v prípade huliakovcov išlo o ďalšieho koaličného partnera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko