Na hlavný obsah

Priemerný Slovák má najnižšie finančné aktíva v rámci EÚ a vysoké dlhy, ukazuje analýza KOZ

V predchádzajúcich rokoch boli na chvoste rebríčka Rumuni.

Priemerný Slovák má najnižšie finančné aktíva v rámci EÚ a vysoké dlhy, ukazuje analýza KOZ
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Čisté finančné aktíva priemerného Slováka sú najnižšie spomedzi porovnávaných krajín EÚ. Jeho dlh je zároveň druhý najvyšší. Ako jediní v regióne nových členských krajín EÚ majú obyvatelia Slovenska v priemere viac dlhov ako finančných aktív. Poukázala na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe aktuálnej správy medzinárodnej poisťovacej skupiny Allianz.

„Finančný majetok Slovákov je po pandémii, energetickej kríze a vysokej inflácii úplne najnižší spomedzi vybraných krajín. V roku 2023 sme sa prepadli aj pod úroveň čistých finančných aktív priemerného Rumuna. V predchádzajúcich rokoch boli v tomto ukazovateli na dne tohto rebríčka práve Rumuni,“ upozornil ekonomický analytik KOZ Ján Košč.

Kým priemerný Slovák vlastní podľa údajov Allianz čisté finančné aktíva vo výške 9 160 eur, v prípade priemerného obyvateľa Českej republiky ide o 31 910 eur. V Slovinsku je to 28 970 eur, v Maďarsku 22 860 eur a v Poľsku 13 570 eur. Medziročne vzrástli čisté finančné aktíva občanovi SR o 150 eur. V porovnaní s porovnateľnými krajinami je to najmenej, zdôraznil Košč.

Miera zadlženia

Druhým problémom, ktorý trápi slovenské domácnosti, je podľa analytika miera zadlženia. Po Estónsku má SR druhý najvyšší dlh, v priemere 10 560 eur na obyvateľa. Priemerný dlh slovenského občana je tak vyšší ako jeho čisté finančné aktíva, a to o 1 400 eur.

„Podiel dlhu na hrubých finančných aktívach bol v roku 2023 na Slovensku vo výške 54 percent a v medziročnom porovnaní stúpol o dva percentuálne body (p. b.). Druhí v poradí v regióne sú Estónci len s 31 percentným podielom. Ich podiel medziročne klesol o dva p. b.,“ vyčíslil analytik.

Upozornil, že čistý finančný majetok slovenských domácností je okrem vkladov v bankách z veľkej časti uložený v akciách, dlhopisoch a podieloch v druhom a treťom dôchodkovom pilieri.

„Odhliadnuc od vkladov v bankách a súkromných investícií je finančný majetok v dôchodkovom sporení reálne nedostupný. Je nepoužiteľný napríklad na sanáciu vlastných dlhov, na prípadne preklenutie finančných problémov zapríčinených stratou zamestnania alebo nepriaznivou životnou situáciou,“ doplnil Košč.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika