Na hlavný obsah

Záhadný hobit z ostrova Flores: Objav trpasličieho druhu Homo floresiensis zmenil pohľad na evolúciu

Ostrov leží v Indonézii.

Záhadný hobit z ostrova Flores: Objav trpasličieho druhu Homo floresiensis zmenil pohľad na evolúciu
Homo floresiensis model Foto: Profimedia

Časopis Nature zverejnil 27. októbra 2004 informáciu, že na indonézskom ostrove Flores boli v roku 2003 nájdené kostrové pozostatky doteraz neznámeho druhu predchodcu človeka.

Išlo o trpasličie Homo floresiensis (pomenovaný hobit), ktorý obýval ostrov Flores už pred 95-tisíc rokmi a žil tu ešte pred zhruba 12-tisíc rokmi. Neskôr bolo stanovené, že žil asi pred 55-tisíc rokmi. Prezývku hobit dostal podľa postáv v Tolkienovom Pánovi prsteňov.

Kostrové pozostatky asi meter vysokého humanoida objavili austrálski vedci na indonézskom ostrove Flores prvýkrát v roku 2003. Ďalšie pozostatky pravekého hobita boli nájdené o dva roky neskôr. Celkovo tu boli nájdené kosti patriace asi deviatim jedincom a spolu s nimi aj vyspelé nástroje.

Floreský človek bol obdivuhodný. Jeho mozog veľkosti grapefruitu mal asi štvrtinu veľkosti mozgu dnešného človeka. Blíži sa skôr prechodnému druhu jedincov z Afriky starých tri milióny rokov. Avšak už si vyrábal kamenné nástroje, dokázal rozrobiť oheň a organizoval sa do skupín pri prenasledovaní koristi.

Niektorí vedci v minulosti usudzovali, že sa Homo floresiensis mohol vyvinúť z primitívnejších druhov ako Homo habilis či Australopithecus afarensis. Podľa iných teórií sa Homo floresiensis vyvinul z druhu Homo erectus, ktorý z nejakého dôvodu uviazol na ostrove Flores.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet