Na hlavný obsah

Podľa predčasných výsledkov volieb v Gruzínsku vyhrala proruská vládnuca strana. Opozícia výsledok odmieta

Podľa opozície bola strana zapojená do kupovania hlasov.

Podľa predčasných výsledkov volieb v Gruzínsku vyhrala proruská vládnuca strana. Opozícia výsledok odmieta
Volebná noc v Gruzínsku. Foto: Profimedia

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb. Podľa nich zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP

„Neuznávame sfalšované výsledky ukradnutých volieb,“ vyhlásila líderka opozičnej strany Zjednotené národné hnutie (UNM) Tina Bokučavová. Predstaviteľ Koalície za zmenu Nika Gvaramia zase obvinil Gruzínsky sen z „uzurpácie moci a ústavného prevratu“.

Z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia, vyplýva, že Gruzínsky sen oligarchu Bidzinu Ivanišviliho získal 53 percent hlasov, zatiaľ čo blok štyroch opozičných strán vyše 38 percent.

Najviac hlasov , vyše 11 percent, dostala z opozičného bloku Koalícia za zmenu, nasledovaná stranami Jednota – národné hnutie založenou exprezidentom Michailom Saakašvilim (9,8 percenta), Silné Gruzínsko (9,06 percenta) a Za Gruzínsko (8,3 percenta).

Podľa volebnej komisie dosiahla účasť voličov takmer 59 percent. Jej predseda Giorgij Kalandarišvili tvrdí, že hlasovanie bolo pokojné a slobodné a voľby prebehli v súlade s medzinárodnými štandardmi.

Prieskumy hovorili inak

Prieskumy verejnej mienky pred voľbami naznačovali, že spomínané štyri opozičné strany by mohli získať dostatok hlasov na vytvorenie koalície a poraziť tak vládnuci Gruzínsky sen.

Bezprostredne po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) zverejnili dve proopozičné televízne stanice exit polly, podľa ktorých voľby vyhral opozičný blok so ziskom 52, resp. 48 percent hlasov. Paralelné sčítanie, ktoré uskutočnila jedna z opozičných strán, však ukázalo, že Gruzínsky sen je na ceste k získaniu väčšiny.

Gruzínska prezidentka Salome Zourabišiliová a nezávislí domáci volební pozorovatelia tvrdia, že vládnuca strana bola zapojená do rozsiahleho kupovania hlasov a iných foriem ovplyvňovania volieb.

Brusel varoval, že prijatím takéhoto zákona Gruzínsko podkopáva svoju dlhodobú snahu o členstvo v Európskej únii. Upozornil tiež, že o šanciach Gruzínska na jeho členstvo v eurobloku zrejme rozhodnú aj výsledky parlamentných volieb.

Ako sa zmenil Gruzínsky sen

Gruzínsky sen je pri moci od roku 2012. Spočiatku mal liberálnu prozápadnú politickú agendu, avšak v posledných dvoch rokoch strana zmenila svoju politickú orientáciu a kritici ju obviňujú z potláčania demokracie a približovania sa k Rusku.

V predvolebnej kampani šírila konšpiračné teórie o vťahovaní Gruzínska do konfliktu na Ukrajine a o bezprostredne hroziacej vojne, ktorej dokáže zabrániť len ona, komentuje AFP. Kremeľ v piatok obvinil Západ zo zasahovania do parlamentných volieb v Gruzínsku.

Voľby v Gruzínsku v sobotu sprevádzalo aj viacero násilných incidentov. Ústredná volebná komisia oznámila, že eviduje viac ako 100 porušení pravidiel pri hlasovaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet