Na hlavný obsah

Izraelské útoky zabili v Libanone už viac ako 2600 ľudí. Úrady v Pásme Gazy evidujú takmer 43-tisíc obetí

Obrovské množstvo ľudí utrpelo zranenia.

Izraelské útoky zabili v Libanone už viac ako 2600 ľudí. Úrady v Pásme Gazy evidujú takmer 43-tisíc obetí
Ilustračná snímka - Libanon po izraelských útokoch. Foto: TASR/AP

Pri izraelských útokoch v Libanone bolo počas piatku (25. 10.) zabitých 19 ľudí a celkový počet obetí od októbra minulého roka tak dosiahol 2653. Informovalo o tom libanonské ministerstvo zdravotníctva.

Konflikt medzi Izraelom a hnutím Hizballáh sa začal vlani 8. októbra. Libanonské militantné šiitské hnutie Hizballáh vtedy začalo ostreľovať sever Izraela raketami v rámci podpory palestínskeho teroristického hnutia Hamas, ktorého bojovníci deň predtým zaútočili na juh Izraela.

Konflikt eskaloval tento rok v septembri. Izrael odvtedy podniká na libanonské územie početné letecké údery a 1. októbra začal pozemnú operáciu v južnom Libanone.

Bilancia v Gaze

Úrady v Pásme Gazy, kde izraelské jednotky začali rozsiahlu ofenzívu hneď po útoku 7. októbra, v sobotu tiež aktualizovali bilanciu obetí izraelských útokov v tejto enkláve. Zabitých bolo najmenej 42 924 ľudí a zranených bolo ďalších 100 833, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom.

Za katastrofálnu označil situáciu na severe Pásma Gazy šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Poukázal na to, že sa teraz „odohrávajú intenzívne vojenské operácie v a okolo zdravotníckych zariadení“.

V oznámení na platforme X zdôraznil, že „vážny nedostatok zdravotníckych potrieb v spojení s výrazne obmedzeným prístupom pripravuje ľudí o životne dôležitú starostlivosť“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet