Na hlavný obsah

Opozícia odvoláva ministerku kultúry. Ponižujete a zosmiešňujete, reagovala M. Šimkovičová

Koalícia na odchod ministerky kultúry nevidí dôvod.

Opozícia odvoláva ministerku kultúry. Ponižujete a zosmiešňujete, reagovala M. Šimkovičová
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Zrušenie verejnoprávnej RTVS a vznik STVR, ohrozené financovanie pamiatok, prepúšťanie odborných zamestnancov či šéfov kultúrnych inštitúcií. Aj toto sú podľa opozície dôvody na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej, nominantky SNS.

Koalícia za ňou aj naďalej stojí a na jej odchod z funkcie nevidí dôvod ani premiér. Ministerka sa v Národnej rade SR obhajuje aj programovým vyhlásením vlády.

Po odvolaní riaditeľa SND Mateja Drličku divadlo takmer štyri týždne nemalo vedenie a poslanecké prieskumy v inštitúciách odhalili pochmúrnu atmosféru.

Odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej sa v relácii Rádiožurnál venovala redaktorka Slovenského rozhlasu Soňa Mačor Otajovičová:

Tvrdí to predkladateľka návrhu na odvolanie ministerky Šimkovičovej, poslankyňa Zora Jaurová (PS). Ministerku viní z netransparentnosti či nekompetentnosti.

„Dôvodom na to, aby pani ministerka ďalej nepôsobila vo svojej funkcii, sa týka najmä jej nekompetentnosti, neschopnosti riadiť rezort a rozrastajúceho sa klientelizmu v rezorte kultúry,“ povedala Jaurová.

Ministerka obvinenia opozície odmieta. Tvrdí, že na odvolávanie či menovanie ľudí do funkcií má ako šéfka rezortu právo. Hovorí, že chce v kultúre ukončiť obdobie vyvolených.

„My ešte len niečo začneme robiť a skôr, než má dielo či projekt nejakú finálnu podobu, je toto dielo okamžite zdehonestované. Ponižujete a zosmiešňujete,“ reagovala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (SNS).

Svoje kroky obhajuje tým, že len plní programové vyhlásenie vlády. Koaliční partneri sa ministerky zastávajú.

Koalícia vyjadrila podporu

Podľa premiéra a predsedu Smeru-SD Roberta Fica postupuje v súlade so zákonom. Šéf SNS Andrej Danko tvrdí, že opozícia sa obvineniami ministerku snaží zhadzovať.

„Pani ministerka, máš našu podporu, nedaj si brať energiu týmito niektorými zlými ľuďmi. Sústreď sa na prácu. Keď do teba kopú, ideš dobrou cestou, hovorí sa. Keď ťa to bolí, ešte lepšou,“ odkázal Danko.

Opozícia chce, aby hlasovanie o odvolaní Martiny Šimkovičovej bolo tajné. Podľa Zory Jaurovej bude k odvolávaniu ministerky dochádzať, pokým situáciu vláda nevyrieši.

„Ak chcete, aby po vás niečo v tomto volebnom období v kultúre ostalo, čo si história a ľudia v kultúre budú vážiť, tak vymeňte ministerku. Lebo s touto ministerkou sa vám to nepodarí,“ skonštatovala Jaurová.

Národná rada SR by mala o návrhu hlasovať v utorok (29. 10.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál