Bizarný hoax, ktorý mnohí berú vážne. Na sociálnych sieťach sa šírila informácia, že maslo bude po novom obsahovať hmyzí tuk z červov pre úsporu peňazí. V rubrike Rádia Slovensko Overovňa sa tejto téme venovala redaktorka Petra Strižková s technologickým novinárom Martinom Hodásom z projektu Na druhom brehu.
„Podľa výrobcov ani nespoznáme rozdiel oproti klasickému maslu – budú do neho pridávať až 25 percent tuku z hmyzu,“ píše sa v statuse na sociálnej sieti.
„Ako celá kauza vznikla je ťažké povedať. Príspevky na sociálnych sieťach síce tvrdia, že sa toto bude po novom diať, avšak nezaznamenali sme žiadnu aktuálnu zmenu, ktorá by niečo také naznačila,“ uviedol technologický novinár Martin Hodás.
Tvrdenia podľa všetkého nadväzujú na správu belgických vedcov ešte z roku 2020. Práve oni totiž vyskúšali pridať hmyzí tuk do koláčov a urobili malý test na vzorke vyše 300 dobrovoľníkov.
„Tým chutili koláče s 25 percentami hmyzieho tuku viac ako originály s klasickým maslom, preto to tvrdenie, že podľa výrobcov nespoznáme rozdiel,“ pokračuje Hodás.
Dopyt po „hmyzej strave“ sa zvyšuje
Avšak ani po štyroch rokoch na trhu nemáme maslo, ktoré by hmyzí tuk obsahovalo. A aj keby tu bolo, Európska únia by nám ho nenútila. Na obale by prítomnosť hmyzej zložky museli viditeľne označiť.
EÚ však už v roku 2021 pridala na zoznam schválených potravín aj produkty z hmyzu. Takže raz možno aj to maslo bude obsahovať hmyzie látky.
„Nie je to vôbec vylúčené, môže sa tak stať z viacerých dôvodov. Treba však povedať, že celkom úplne nesedí spomínané zdôvodnenie, že ide o úsporu peňazí. S hmyzími prísadami sa totiž experimentuje v prvom rade preto, lebo ich výroba je udržateľnejšia a šetrnejšia k životnému prostrediu,“ vysvetľuje Hodás.
Súčasná spotreba živočíšnych produktov je totiž privysoká a je pre planétu veľkou záťažou. Ľudská populácia, a teda aj dopyt po tejto strave sa zároveň neustále zvyšuje.