Potravinári sa musia pripraviť na klimatickú zmenu. Inovácií je však podľa odborníkov v slovenskom potravinárskom priemysle stále málo. Na udržanie konkurencieschopnosti potrebujú investovať do nových projektov.
V závode Nestlé Prievidza prešli od trojzložkových nerecyklovateľných obalov k monomateriálu, priblížila vedúca výroby Martina Jamelová. Ten už patrí jednoducho do plastu.
Prievidzský závod Nestlé do roku 2025 plánuje vymeniť všetky materiály za recyklovateľné. „Za prvé, jedna vec je investícia s ohľadom na to, aby sme boli konkurencieschopní a na základe toho boli potom schopní investovať do riešení, ktoré majú dlhodobé prospešné ciele pre životné prostredie,“ pokračoval riaditeľ závodu Dušan Ďurdík
„Inovácie, to nie je len o samotnej klimatickej zmene. Ona súvisí aj so spotrebou energií, surovín. Ako vlastne potravinárov inšpirovať k inováciám, lebo sami pociťujeme, česť výnimkám, akoby sa inovácií báli,“ skonštatoval riaditeľ Výskumného ústavu potravinárskeho Martin Polovka.
Ako sa potravinári musia pripravovať na klimatickú zmenu, zisťovala v reportáži v Správach Miriam Dobrotová:
Nevyhnutné inovácie
Inovácie v potravinárstve sú nevyhnutné pre udržanie konkurencieschopnosti. „V budúcnosti sa očakáva, že bude potrebné o 20 až 50 percent zvýšiť produkciu potravín. Zároveň však v dôsledku klimatickej zmeny časť v súčasnosti produktívnych poľnohospodárskych plôch nebude už možné využívať na výrobu,“ uviedol prezident Potravinárskej komory Slovenska Daniel Poturnay.
Produkcia potravín tak bude nižšia, náročnejšia a drahšia. Výskumný ústav potravinársky podporuje potravinárov pri rôznych inovatívnych projektoch a pomáha nájsť riešenia.
„Častokrát sú to spracovatelia ovocia a zeleniny, že sa im napríklad kopí množstvo nespotrebovaných hroznových výliskov a nevedia čo s tým, tak sme im vyvinuli koncentrát a majú nový produkt a dostal už aj ocenenie na trhu,“ povedal Polovka.
„To nové programovacie obdobie v oblasti potravinárstva je úplne katastrofálne. Budeme robiť všetko preto, aby sme sa to spolu s EK pri modifikáciách projektových výziev snažili pretransformovať, presunúť časť finančných prostriedkov aj do sektora potravinárstva,“ dodal minister pôdohospodárstva Richard Takáč (Smer-SD).
Potravinári sa boria aj s nedostatkom pracovnej sily, za nevyhnutné preto označili aj investície do robotizácie a automatizácie.