Na hlavný obsah

Prvé vína tohtoročnej sezóny sú už na trhu. Na etiketách pribudli nové údaje

Sú akousi predzvesťou celého ročníka.

Prvé vína tohtoročnej sezóny sú už na trhu. Na etiketách pribudli nové údaje
Ilustračná snímka. Foto: STVR

Prvé vína tohtoročnej sezóny sú už na trhu. Do predaja už tradične prichádzajú počas novembra a sú akousi predzvesťou celého ročníka. Na etiketách tiež pribudli nové údaje. Spotrebitelia sa viac dozvedia o zložení aj kalóriách nápoja.

Hoci jar bola vlhká, v lete už aj vo viniciach pocítili sucho aj extrémne horúčavy. To sa podpísalo aj na úrode, ktorá v podobe prvých vín prichádza na trh.

„Obrali sme asi o tretinu menej, takže to víno bude v tomto roku vzácnejšie, bude ho menej, ale čo sa týka kvality, tak mladé vína vyšli veľmi pekne,“ hovorí obchodný riaditeľ vinárstva v Topoľčiankach Samuel Waldner.

„Hrozna sa urodilo v našom prípade menej. V našom vinárstve zhruba o 25-30 percent pri niektorých odrodách, ale kvalita vyzerá, že bude dobrá. Mali by byť krásne, plné, extraktívne s peknou aromatikou,“ priblížil majiteľ vinárstva vo Vrábľoch Milan Solár.

„Máme v bielych vínach trošku vyšší obsah alkoholu, ale jedno percento hore-dole 12-13. Vína sú úplne vynikajúce, ešte plnšie ako boli možno v iných rokoch,“ skonštatoval odborník na vinárstvo z Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre Štefan Ailer.

Prvým vínam tohtoročnej sezóny sa v Správach z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Novinky na etiketách

Okrem nových chutí prináša nový ročník aj ďalšie novinky – a to nové informácie na etiketách vín. Spotrebitelia sa z nich po novom dozvedia podrobné zloženie vína aj údaje o energetickej hodnote.

„Zákazník možno ani nemal predstavu, že koľko kalórií má víno, teraz to tam má. Vinár mal možnosť si to dať na etiketu ako text alebo to schovať do formy QR kódu,“ ozrejmil vinársky technik vinárstva vo Vrábľoch Jozef Záhorský.

„Naskenujem si QR kód, prekliknem sa a vidím názov a zoznam zložiek – hrozno, cukor, oxid siričitý, takisto, že to môže obsahovať arabskú gumu, baliaci plyn, tuk nula gramov,“ opisuje Waldner.

„Myslím si, že niektoré údaje určite budú mať prínos pre zákazníka. Niektoré sú zbytočné, ale čo už máme robiť,“ vyhlásil Solár.

„Je to také trochu navyše, všetci ešte hromžíme, ale je to tam, podľa toho, čo si EÚ priala, tak sme to zaviedli,“ povedal Ailer.

Informácie o zložení či energetickej hodnote nemusia obsahovať len práve uvádzané mladé vína, ale všetky ktoré od tohto roku vinári uvedú na trh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko