Na hlavný obsah

Stane sa z vianočných koláčov luxus, na ktorý nebude mať každý? Cukrári bojujú s rastúcimi cenami potravín

Pri pečení existujú aj lacnejšie náhrady drahých ingrediencií.

Stane sa z vianočných koláčov luxus, na ktorý nebude mať každý? Cukrári bojujú s rastúcimi cenami potravín
Cukrárka Linda. Foto: STVR

Zdražovanie potravín sa nedotýka len nás spotrebiteľov. Prinášame príbeh cukrárky, ktorá bojuje s rastúcimi cenami čokolády, vajec i masla rovnako ako my. Napriek náročným podmienkam neprestáva prinášať ľuďom radosť svojimi sladkými výtvormi a dokazuje, že aj v zložitých časoch dokáže vášeň premeniť na silu.

“Čokoládu všetci ľúbime, už ako deti sme ju ľúbili. Nejak som zistila, že na Slovensku vie veľmi málo ľudí pracovať s čokoládou,“ vyhlásila chocolatierka Linda Pereslény Zemánková.

Slovenská chocolatierka sa medzi svetovú špičku prepracovala za približne osem rokov. Ako mnohí ostatní, aj ona začínala doma systémom pokus omyl.

“Keď to prerástlo cez hlavu trošku, keď to doma všetkým liezlo na nervy, keď čokoláda bola všade, tak mi povedali, že by bolo dobre, keby som sa odsťahovala aj so svojou čokoládou. Potom sme postavili prevádzku, a to už tak potom išlo,“ prezradila.

V roku 2019 získala Linda v konkurencii 170 súťažiacich striebornú medailu na celosvetovej súťaži v zdobení svadobných tort.

“Som veľmi pyšná na to, že som sa naučila pracovať s čokoládou, lebo ono sa to zdá, že a však čokoláda, roztopím a ono to zatuhne. Ale porozumieť jej a vedieť prečo sa správa tak, ako sa správa, to je pre mňa ten najväčší úspech,“ uviedla chocolatierka.

Príbehu cukrárky Lindy sme sa venovali v relácii Peniaze:

Vianoce budú drahšie

Aj Linda si uvedomuje, že tohto ročné Vianoce budú o niečo drahšie. Odhaduje, že len za samotné koláče si v porovnaní s minulým rokom priplatíme o 30 až 40 percent. “Podľa mňa úplne všetko zdraželo. Všetci vieme, že energie išli hore a na všetky výrobky potrebujeme energiu,“ skonštatovala.

Pri pečení existujú aj lacnejšie náhrady drahých ingrediencií. Maslo sa dá nahradiť margarínom, čokoláda nahnedo zafarbeným tukom. Linda je presvedčená že za kvalitu sa oplatí priplatiť. Konzument to pocíti nielen na chuti.

“Ono je to všetko prepojené, lebo keď papáš zlé veci, tak potom jasné, že aj v tom organizme sa ti to odrazí. Veľmi dbám na to, aby sme papali kvalitné suroviny. Aj doma keď varím, tak z kvalitných surovín, radšej si priplatím, ale viem, že potom zase ušetrím na tých lekároch,“ uzavrela.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika