Na hlavný obsah

Konzumácia rastlinného mlieka zvyšuje riziko vzniku depresie, zistili vedci

Kravské mlieko pomáha zvýšiť tvorbu serotonínu.

Konzumácia rastlinného mlieka zvyšuje riziko vzniku depresie, zistili vedci
Ilustračná snímka sklenených fliaš s mliekom. Foto: Unsplash

Konzumácia rastlinného mlieka zvyšuje riziko vzniku depresie, uvádza štúdia, o ktorej informoval server britského denníka The Times. U ľudí, ktorí pijú polotučné kravské mlieko, je pravdepodobnosť výskytu depresií a úzkostí podľa vedcov nižšia.

Britská biobanka desať rokov zbierala údaje na štúdiu od viac ako 350-tisíc ľudí. Skúmala zmeny v ich duševnom zdraví a náznaky možných problémov. Štúdia zistila, že tí, ktorí pili polotučné kravské mlieko, mali o 12 percent nižšiu pravdepodobnosť, že sa u nich vyvinie depresia. Tiež o desať percent nižšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť úzkosťami.

Naopak u tých, ktorí pili mlieko rastlinného pôvodu, ako je sójové, ovsené či mandľové, bola pravdepodobnosť, že budú mať depresie, o 14 percent vyššia.

„Mlieko je bohatý zdroj živín, ako je laktóza, tuky, bielkoviny a minerály, ktoré sú nevyhnutné pre zachovanie ľudského zdravia,“ uviedli vedci zo Southern Medical University v čínskom Kantóne, ktorí štúdiu vypracovali.

Dodali, že kravské mlieko je životne dôležitým zdrojom vápnika, ktorý telu pomáha zvýšiť tvorbu serotonínu, takzvaného hormónu šťastia. Jeho hladina ovplyvňuje to, akú má človek náladu.

Serotonín sa vyskytuje v nasýtených tukoch. Konzumácia veľkého množstva nasýtených tukov ale vedie k zvýšenej hladine cholesterolu, mŕtvici a srdcový ochoreniam. Tiež zvyšuje riziko depresie. Preto vedci uprednostňujú polotučné mlieko, ktoré obsahuje menej nasýtených tukov a tiež viac nenasýtených tukov ako mlieko plnotučné.

Medzi konzumáciou odtučneného mlieka a vznikom depresií alebo úzkostí nenašli vedci žiadnu súvislosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet