Na hlavný obsah

Pápež posiela za Lukašenkom svojho vyslanca, znepokojuje ho dianie v Bielorusku

Napätie medzi Vatikánom a Minskom trvá už dlhšie.

Pápež posiela za Lukašenkom svojho vyslanca, znepokojuje ho dianie v Bielorusku
Na archívnej snímke z 24. septembra 2015 pápež František počas prejavu v americkom Kongrese vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Osobitný vyslanec pápeža Františka sa vo štvrtok (17. 12.) stretol s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, aby mu vyjadril pápežove obavy nad situáciou v Bielorusku.

Monsignor Claudio Gugerotti, bývalý veľvyslanec Vatikánu v Minsku, mal Lukašenkovi sprostredkovať „znepokojenie a obavy Svätého Otca nad súčasnou situáciou“, uviedol vatikánsky hovorca Matteo Bruni.

Napätie medzi Vatikánom a Minskom trvá už od augusta, keď hraničná stráž nedovolila minsko-mohilevskému metropolitnému arcibiskupovi Tadeuszovi Kondrusiewiczovi vrátiť sa do vlasti. Arcibiskup, ktorý sa 31. augusta vracal zo zahraničnej cesty do susedného Poľska, tak ostal v exile.

Podľa agentúry Reuters si arcibiskup pohneval Lukašenka tým, že sa postavil na stranu účastníkov protivládnych protestov a obhajoval ich práva. Vatikánski diplomati sa tak už viac ako päť mesiacov snažia urobiť všetko pre to, aby sa Kondrusiewicz mohol vrátiť do krajiny. Zdroje blízke pápežovi Františkovi hovoria o tom, že hlava cirkvi sa snaží zabezpečiť jeho návrat do Bieloruska do Vianoc.

Represálie zo strany autorít zažívajú od sporných prezidentských volieb aj iní členovia cirkvi. Za účasť na protestoch boli zadržaní minimálne dvaja katolícki kňazi.

Masové demonštrácie proti Lukašenkovmu spornému znovuzvoleniu v augustových prezidentských voľbách trvajú už viac ako tri mesiace, na najväčších z nich sa zúčastnilo až 200 000 ľudí. Podľa opozície boli prezidentské voľby z 9. augusta sfalšované a ich skutočnou víťazkou je Sviatlana Cichanovská, ktorá po voľbách opustila Bielorusko a uchýlila sa do Litvy.

Podľa ľudskoprávnych organizácií v krajine od vypuknutia protestov zadržali približne 24 000 ľudí a mnohí utrpeli závažné zranenia v dôsledku brutálnych bitiek zo strany bezpečnostných zložiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet