Na hlavný obsah

Pre výbuch v bejrútskom prístave obvinili troch popredných politikov

Augustová explózia si vyžiadala 200 obetí.

Pre výbuch v bejrútskom prístave obvinili troch popredných politikov
Výbuch v bejrútskom prístave nastal 4. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Libanonský prokurátor, ktorý vyšetruje mohutný výbuch v bejrútskom prístave, podal žalobu na tamojšieho dočasného premiéra a troch ministrov. Informovala o tom libanonská oficiálna tlačová agentúra.

Prokurátor vo štvrtok (10. 12.) obvinil Hassana Diaba, ktorý pôsobil vo funkcii premiéra od 21. januára a odstúpil 10. augusta – niekoľko dní po explózii v Bejrúte. Medzi obvinenými sú aj bývalý minister financií Ali Hassan Khalil a niekdajší šéfovia rezortu verejných prác Ghazi Zeiter a Youssef Fenianos. Všetci štyria čelia obvineniu z nedbanlivosti, ktorá viedla k nešťastiu v libanonskej metropole.

Výbuch, ktorý nastal 4. augusta tohto roku, si vyžiadal viac ako 200 mŕtvych, tisíce zranených a spustošil veľkú časť Bejrútu. Následný požiar spolu s tlakovou vlnou spôsobili materiálne škody, ktorých výška sa odhaduje až na 12,5 miliardy eur.

Približne 300 000 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou. Výbuch pocítili až na Cypre vzdialenom 150 kilometrov. Predpokladá sa, že explodovalo 2 750 ton dusičnanu amónneho. Látka bola v prístave uložená od roku 2013.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet