Na hlavný obsah

Putin je presvedčený o potrebe očkovať. Sám tak ešte neurobil

Vrátil sa aj k otrave Navaľného či ďalšej kandidatúre na prezidenta.

Rusko pandémii koronavírusu čelilo dobre, možno dokonca lepšie než ostatné krajiny, povedal vo štvrtok (17. 12.) ruský prezident Vladimir Putin počas výročnej tlačovej konferencie. Informovala o tom agentúra TASS.

Ruské zdravotníctvo bolo podľa prezidenta Putina v boji proti koronavírusu účinnejšie než tie v iných krajinách a federácii sa podarilo získať čas vďaka rýchlej reakcii hneď na začiatku.

Zaočkuje sa pri prvej príležitosti

„Jedným z mála spôsobov, ako prekonať všetky problémy v spojitosti s pandémiou, je hromadné očkovanie,“ povedal a dodal, že týmto spôsobom sa vytvára kolektívna imunita voči vírusu. Zdôraznil, že ruská vakcína Sputnik V je účinná a bezpečná a nevidí dôvod, prečo sa nedať zaočkovať. Vyhlásil, že sa dá zaočkovať pri prvej príležitosti.

Na odporúčanie špecialistov to však urobí až vo vhodnom momente. Je však presvedčený o nutnosti všeobecnej vakcinácie. „Počúvam odporúčanie našich odborníkov, a preto som to zatiaľ, ako odporúčajú odborníci, neurobil. Ale urobím to v prvej vhodnej chvíli,“ uviedol Putin. Vakcinácia už medzičasom v krajine odštartovala.

Otrava Navaľného? Trik médií, tvrdí

V rámci konferencie tiež odmietol opätovné obvinenia z účasti ruskej vlády na otrávení ruského opozičného politika Alexeja Navaľného novičkom v auguste tohto roka. „Takéto tvrdenia „rozvírili“ médiá snažiace sa o vyvolanie rozruchu,“ skonštatoval. Médiá vyrukovali so zistením, podľa ktorých ruská tajná služba (FSB) údajne sledovala a otrávila Navaľného.

„Tento pacient berlínskej kliniky využíva v danom prípade podporu špeciálnych služieb USA. Ak je to tak, potom je to zaujímavé, pretože by ho zvláštne služby, samozrejme, mali sledovať. Ale to vôbec neznamená, že ho treba otráviť, kto ho potrebuje?“ povedal s úškrnom Putin smerom k Navaľnému. „Keby ho niekto chcel otráviť, potom by to asi doviedol do konca“, dodal.

Zahraničná politika má jasný smer

Putin zopakoval, že dúfa, že zvolenie Joea Bidena za prezidenta Spojených štátov pomôže riešiť terajšie problémy v rusko-amerických vzťahoch. Dal najavo presvedčenie, že Biden so svojimi značnými skúsenosťami rozumie problémom vo vzťahoch s Ruskou federáciou a že sa zapojí do ich riešenia. Vylúčil pritom, že by ruskí hackeri do amerických prezidentských volieb zasahovali tento rok, aby mu pomohli k zvoleniu za hlavu krajiny či v roku 2016 v prospech Donalda Trumpa.

Rusko bude podľa Putina takisto pokračovať v poskytovaní podpory regiónu Donbas na východe Ukrajiny. „My, Rusko, budeme podporovať Donbas takou istou formou ako doteraz,“ povedal a dodal, že podporu dokonca ešte posilní. Ide podľa neho o podporu v súvislosti s výrobou, riešením sociálnych problémov, záležitosťami v oblasti infraštruktúry a ďalších oblastí.

Kandidatúra o štyri roky?

Ruský prezident sa ešte stále nerozhodol, či bude znovu kandidovať na túto pozíciu pri budúcich voľbách. „Ešte som sa nerozhodol, či do volieb v roku 2024 pôjdem, alebo nie,“ odpovedal na otázku, či využije túto možnosť, ktorú mu úprava ústavy poskytla. Záleží to podľa neho aj na občanoch.

S návrhom prvej ústavnej reformy od prijatia základného zákona v roku 1993 prišiel Putin v polovici januára, oficiálne kvôli posilneniu úlohy parlamentu pri vytváraní vlády či sociálnym garanciám. Medzitým sa v balíku zmien objavila aj možnosť „vynulovať“ doterajšie prezidentské mandáty, čo Putinovi umožňuje znovu kandidovať v roku 2024, a potom sa prípadne uchádzať o ďalšie šesťročné obdobie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet