Na hlavný obsah

Zbor voliteľov potvrdil výhru Bidena, novému prezidentovi USA blahoželal aj Putin

Trump podľa Bidena nerešpektuje ústavu a právo zákona.

Zbor voliteľov potvrdil výhru Bidena, novému prezidentovi USA blahoželal aj Putin
Novozvolený prezident Spojených štátov Joe Biden. Foto: TASR/AP

Zbor voliteľov v Spojených štátoch v pondelok (14. 12.) večer miestneho času ukončil hlasovanie po tom, čo výsledky ako posledný štát nahlásil aj Havaj. Za víťaza amerických prezidentských volieb tak v pomere 306 ku 232 hlasov potvrdil Joea Bidena. Ten potreboval na víťazstvo najmenej 270 hlasov voliteľov z 538 členov zastupujúcich jednotlivé štáty federácie, informovala agentúra AP.

Biden: Trump odmieta rešpektovať vôľu ľudí

Budúci prezident USA počas pondelňajšieho prejavu v meste Wilmington v štáte Delaware vyhlásil, že dosluhujúci republikán Donald Trump nerešpektuje americkú ústavu ani vôľu ľudí, keď odmieta uznať svoju volebnú porážku.

„Je to taká extrémna pozícia, akú sme nikdy predtým nevideli. Pozícia, ktorá odmietla rešpektovať vôľu ľudí, odmietla uznať právo zákona a odmietla dodržať ústavu,“ povedal Biden. Narážal pritom na žalobu republikánov, ktorú podali s podporou Trumpa s cieľom zneplatniť Bidenovo víťazstvo v kľúčových štátoch. Spomínanú žalobu však minulý piatok zamietol Najvyšší súd USA. Republikán opakovane a bez dôkazov hovorí o volebných podvodoch.

Biden vo svojom prejave vyzval Američanov, aby po turbulentných novembrových voľbách „otočili list“ a vyhlásil, že „demokracia zvíťazila“. „Teraz je čas otočiť list, zjednotiť a uzdraviť sa,“ povedal. „Som presvedčený, že dokážeme spoločne pracovať pre dobro nášho národa. V tomto boji o dušu Ameriky zvíťazila demokracia… Integrita našich volieb zostáva nedotknutá,“ dodal.

Putin je pripravený spolupracovať

K víťazstvu v prezidentských voľbách blahoželal Bidenovi aj najvyšší muž Ruska Vladimir Putin a zároveň vyjadril nádej, že ich krajiny dokážu dať bokom názorové rozdiely, aby mohli spoločne podporovať bezpečnosť vo svete, informoval tlačový úrad Kremľa, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

„Za seba môžem povedať, že som pripravený spolupracovať a udržiavať s vami kontakty,“ uviedol Putin v odkaze. V telegrame tiež zaželal Bidenovi počas nadchádzajúceho úradovania v Bielom dome veľa úspechov. Hlava Ruskej federácie oficiálne uznala víťazstvo Bidena až v utorok (15. 12.). Moskva viackrát zdôraznila, že čakala na oficiálne výsledky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet