Na hlavný obsah

Turecká diplomacia reaguje na pripravované sankcie EÚ: Zaujaté a protiprávne

Únia chce sankcie rozšíriť pre prieskum v Stredomorí.

Turecká diplomacia reaguje na pripravované sankcie EÚ: Zaujaté a protiprávne
Na snímke turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Foto: TASR/AP

Za „zaujatú“ a „protiprávnu“ označilo Turecko v piatok (11. 12.) prípravu rozširovania sankcií Európskej únie voči tamojšej vláde v súvislosti so sporom okolo ložísk zemného plynu a ropy vo východnom Stredozemí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké ministerstvo zahraničných vecí.

Lídri krajín EÚ v piatok nadránom počas samitu v Bruseli vyzvali ministrov zahraničných vecí členských štátov na zostavenie zoznamu ďalších tureckých mien v súvislosti so zavedením „reštriktívnych opatrení“.

„Turecko sa, bohužiaľ, zapája do jednostranných krokov a provokácií a stupňuje svoju rétoriku voči EÚ, jej členským štátom a európskym lídrom,“ uviedlo 27 lídrov EÚ v spoločnom vyhlásení zo samitu.

Na prijatie ráznejších krokov voči Turecku apelujú najmä Cyprus, Grécko a Francúzsko, približuje AFP. Naopak – najmä Nemecko, Taliansko a Poľsko sú proti rozširovaniu sankcií alebo uvaleniu obchodného embarga na Turecko, ktoré je členským štátom NATO.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan tiež v piatok povedal, že sankcie Spojených štátov voči Ankare pre nákup ruských obranných systémov sú prejavom „neúcty k dôležitému spojencovi NATO,“ píše agentúra Reuters s odvolaním sa na tureckú štátnu tlačovú agentúru Anadolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet