Na hlavný obsah

Žilinka chce chrániť svedomitých prokurátorov, proti nepoctivým bude ako lev

Funkcie sa ujal nový generálny prokurátor.

Žilinka chce chrániť svedomitých prokurátorov, proti nepoctivým bude ako lev
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Maroš Žilinka chce z prokuratúry otvorenú inštitúciu, ktorá nebude chrániť len vyvolených. Vyhlásil, že voči tým prokurátorom, ktorí si svoje povinnosti plniť nebudú, bude postupovať ako lev. Bezodkladne sa chce stretnúť s aktuálnym vedením Generálnej prokuratúry SR. Ako prvý krok avizuje určenie si svojich námestníkov a spustenie organizačných zmien na prokuratúre.

„Ujímam sa funkcie generálneho prokurátora v orgáne, o ktorom som presvedčený, že môže byť budovaný ako dôveryhodná inštitúcia, ktorá vždy bude stáť na strane zákona, spravodlivosti a ochrany verejného záujmu,“ povedal vo štvrtok (10. 12.) krátko po svojom menovaní prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou do funkcie.

Žilinka chce generálnu prokuratúru budovať ako transparentný orgán a v prípade všetkých podozrení voči prokurátorom chce bezodkladne konať.

Organizačné zmeny, ktoré plánuje spustiť na Generálnej prokuratúre SR, majú podľa Žilinku prispieť k zjednoteniu trestnej politiky, zefektívneniu činnosti prokuratúry i efektívnejšiemu využitiu potenciálu jednotlivých prokurátorov. V krátkej dobe plánuje vykonať aj organizačné zmeny na Úrade špeciálnej prokuratúry. Boj proti korupcii, nečestnému konaniu, zneužívaniu moci a závažnej ekonomickej kriminalite budú patriť k jeho prioritám.

„Budem striktne trvať na zákonnom postupe zo strany prokurátorov, na dodržiavaní profesijnej etiky, na vernosti spravodlivosti a tak by to malo byť. Nebudem používať žiadne vzletné frázy o pekle, len vykonávať poctivú prácu,“ dodal Žilinka s tým, že svojou prácou chce ľudí presvedčiť, že prokuratúra a všetky orgány činné v trestnom konaní nechránia vyvolených, ale slušných občanov, ktorí dodržiavajú zákon.

Portrétová fotografia – Igor Matovič (OĽANO)
Igor Matovič (OĽANO)predseda vlády SR

„Verím, že ľudia nikdy nebudú banovať, že sme Maroša Žilinku podporili v jeho kandidatúre na generálneho prokurátora. Urobím maximum, aby nikdy nikomu nemusel byť ničím zaviazaný. A jediný záujem, ktorý bude pán Žilinka sledovať, bude ten verejný.“

Portrétová fotografia – Peter Pellegrini (nezaradený)
Peter Pellegrini (nezaradený)poslanec NR SR

„Pani prezidentka urobila veľmi dobre, že bez otáľania vymenovala generálneho prokurátora, ktorý získal najvyššiu podporu naprieč politickým spektrom asi v histórii všetkých generálnych prokurátorov. To znamená, že tento generálny prokurátor je absolútne politicky nezávislý a nie je ani koaličný ani opozičný.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko