Na hlavný obsah

Akcionári dvoch automobilových gigantov schválili avizovanú fúziu

Uľahčí prechod k novým technológiám pohonu.

Akcionári dvoch automobilových gigantov schválili avizovanú fúziu
Na snímke logo francúzskej automobilky Peugeot. Foto: TASR/AP

Akcionári spoločností Fiat Chrysler a PSA Peugeot v pondelok (4. 1.) schválili zlúčenie do jedného veľkého celku. Výsledkom transakcie bude štvrtá najväčšia automobilová skupina na svete s odhadovanou produkciou 8,7 milióna áut ročne. Zlúčený podnik bude vystupovať pod názvom Stellantis. Väčšiu produkciu budú mať len Volkswagen, aliancia Renault-Nissan a Toyota.

Cieľom spojenia taliansko-americkej automobilky s jej francúzskym konkurentom, ktoré dohodli v roku 2019, je vytvorenie spoločnosti s takým rozsahom produkcie, ktorá dokáže čeliť výzvam prísnejších predpisov o emisiách a prechodu k novým technológiám pohonu.

Francúzska skupina PSA pôsobí aj na Slovensku. Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia je lídrom vo výrobe malých vozidiel segmentu B-mainstream, tzv. platformy 1. Výstavba závodu sa začala v roku 2003, sériová výroba sa rozbehla v roku 2006. Celková investícia koncernu na Slovensku je viac ako 1,2 miliardy eur. V trnavskej automobilke aktuálne pracuje približne 4 500 zamestnancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika