Na hlavný obsah

ĽSNS podala na Mikasa trestné oznámenie

Podľa kotlebovcov mohlo dôjsť k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.

ĽSNS podala na Mikasa  trestné oznámenie
Hlavný hygienik SR Ján Mikas. Foto: SITA

Opozičná ĽSNS podala v piatok (29. 1.) trestné oznámenie na hlavného hygienika Jána Mikasa v súvislosti s vyhláškami, ktoré svojím protestom napadol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Oznámil to predseda strany Marian Kotleba. Mikas podľa strany vydal účelové výnimky z karantény pre členov vlády či poslancov. Poslanec Rastislav Schlosár (ĽSNS) skonštatoval, že mohlo dôjsť k zneužitiu právomoci verejného činiteľa.

Podľa Kotlebu nie je možné, aby sa naďalej svojvoľným vydávaním vyhlášok nahrádzali zákony. Hlavný hygienik vydal výnimku, na základe ktorej mohli prísť do parlamentu aj poslanci, ktorí boli pozitívni na ochorenie COVID-19.

Kotleba pripomenul, že len niekoľko dní predtým nechceli pustiť do rokovacej sály tých poslancov, ktorí nemali potvrdenie o negatívnom teste. ĽSNS sa domnieva, že Mikasovo konanie malo za cieľ zabezpečiť výhody v koalícii.

Žilinka vo štvrtok (28. 1.) informoval, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR porušil zákon pri vydávaní vyhlášok z 27. decembra 2020 a 10. januára 2021. Problematické časti z vyhlášky upravovali výnimky z izolácie a karantény pre osoby v osobitnom režime.

Súviselo to s decembrovým hlasovaním poslancov pozitívnych na ochorenie COVID-19 o ústavných zmenách na opakované predĺženie núdzového stavu či s výnimkou pre vicepremiéra Štefana Holého (Sme rodina), ktorý tým pádom nemusel ísť po návrate zo zahraničia do karantény ani na testy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko